Очаква се до края на седмицата съдебните заседатели в процеса на Джони Деп срещу Амбър Хърд да се произнесат. Звездата от карибски пирати съди бившата си съпруга за клевета в дело за 50 млн. долара, а тя от своя страна го съди за 100 млн. долара. Който и да спечели обаче, ние като общество губим, според Моника Люински – участничка в един от най-големите политически скандали в САЩ.

Във вторник тя публикува статия, в която осъжда отношението на обществото към драмата, която се разиграва в съдебната зала.

Изоставихме критичното мислене, за да го заменим с евтино вълнение“, написа тя. „Това не ни позволява да разберем ситуацията, а единствено изпитваме раздразнение и възмущение. Като да идеш на опера и да прочетеш малко от субтитрите, без да разбираш италиански. Това е преди всичко сапунена опера.

Целият процес, който продължи 6 седмици (24 работни дни) се излъчваше по телевизията и безплатно в интернет. Милиони хора с интерес следиха часовете съдебни заседания, представените доказателства и разказите на свидетели, сред които бяха и самите Джони Деп и Амбър Хърд.

Това „шоу“ щеше да е достатъчно тъжно, дори ако засягаше единствено живота на Деп, Хърд и близките им“, написа още Моника Люински. „Щеше да е тъжно и дори само да бяхме взели под внимание как се отразява на жертвите на домашно насилие и тези, коти потърсиха подкрепя в движението #MeToo. Това, което ме притеснява повече, са дългосрочните последици за обществото ни. Как се набутахме в огъня на омразата към жените и, отделно от това, циркът със знаменитости.

След началото на съдебните спорове, огромна част от зрителите се обърнаха срещу Амбър Хърд. Петицията за премахването ѝ от продължението на „Аквамен“ събра милиони подписи и в крайна сметка ролята ѝ беше значително съкратена. В социалните мрежи Амбър Хърд се превърна в най-мразеният човек.

Какво право ни дава гледането на този процес?“, завършва текста си Моника Люински. „Дава ли ни право да казваме на кого „вярваме“? Да преповтаряме подбраните факти, които ни карат, като едни виртуални съдебни заседатели, да „чувстваме, че този или онзи е прав“?

Моника Люински знае какво е да си в центъра на обществен скандал. През 90-те години стажантката в Белия дом започва връзка с президента на САЩ Бил Клинтън. Когато информацията за аферата излиза на бял свят, президентът отрича да е правил секс с младата жена. По-късно обаче по една от роклите на Моника Люински е открита семенна течност от Клинтън и той признава, че е имал сексуални отношения с нея.

През 2017 г., след появата на движението #MeToo, Моника сподели, че също е жертва на сексуален тормоз. Тя посочи, че макар сексуалните ѝ отношения с президента да са били по взаимно съгласие, той все пак е злоупотребил с нея, защото е бил с 27 години по-възрастен и с огромна власт.

Още за съдебната битка на Амбър Хърд и Джони Деп: