Италианец, който се опитал да удуши съпругата си, беше оправдан за това, че е бил сомнамбул. Съдът постанови, че по това време той не е осъзнавал действията си, съобщиха италианските медии, предаде АФП.

През нощта на 4 януари 2021 г. 60-годишен жител на Браоне, планинско село в Ломбардия, бил събуден от съпругата си, която се опитала, като го ухапала, да го накара да отслаби хватката на ръцете си върху врата ѝ.

"Не исках, спях", повтарял обвиняемият по време на процеса в съда в Бреша.

"Мислех, че са крадци, които са проникнали в дома ни, и че той (съпругът ѝ) и синът ми вече са понесли най-лошото", свидетелства оцелялата.

Когато разпознава нападателя си, тя вижда си мъж "в транс".

Когато се събужда, съпругът внезапно осъзнава действията си, освобождава жена си и се хвърля от прозореца на 3-ия етаж на апартамента им, като си нанася сериозни наранявания.

Жертвата, която уверява, че никога не е била подлагана на насилие от него, не става граждански ищец. Понастоящем двойката е разделена.

Експертите смятат тази версия за правдоподобна и прокуратурата ги следва, пише още БГНЕС.

"Той не е бил в съзнание", заключи главният прокурор в обвинителния си акт, въпреки че продължава да съществува съмнение за пълната отмяна на разсъдъка и волята на обвиняемия.