Вероятно помните мистериозната драма „Очи от рая“, която излезе през 2009 г. под режисурата на Питър Джаксън. И някои от вас вероятно знаят, че филмът е базиран на книга. Историята на авторката на романа Алис Сиболд обаче е не по-малко интересна – през 80-те години тя става жертва на изнасилване, чернокож младеж е арестуван за престъплението и е вкаран в затвора, а тази седмица, 40 години след инцидента, писателката се извини на предполагаемия си изнасилвач.

Какво се случи на Алис Сиболд

Писателката, която днес е на 58 години, подробно разказва за инцидента в мемоарите си, озаглавени „Късметлийка“.

През лятото на 1981 г. тя е първокурсничка в университета, когато непознат чернокож мъж я атакува в подлез. Той има нож и я заплашва, че ако вика или вдига твърде много шум, ще я убие. След това я изнасилва.

По-късно, когато разказва историята си пред полицаите, те ѝ казват, че е „късметлийка“ (от там и заглавието на книгата) – в подобни случаи изнасилвачът често убива жертвата си и точно на това място и преди са ставали изнасилвания, завършили със смърт.

В „Късметлийка“ Алис разказва, че няколко месеца по-късно, недалеч от същото място, чернокож младеж се е приближил към нея и е казал: „Хей, момиче, не те ли познавам отнякъде?“. Тя не е разговаряла с него и е побързала да се обади на полицията.

По-късно арестуват млад мъж на име Антъни Броудуотър, който е обвинен в изнасилването на Алис и е осъден на 25 години затвор, от които излежава 16. Дори след като излиза, Броудуотър остава в регистрите на сексуалните престъпници, който е публично достъпен.

До освобождаването си през 1999 г. Антъни Броудуотър твърди, че е невинен и отказва да признае престъплението, заради което пет пъти му е отказано предсрочно освобождаване.

Оневиняването на Антъни Броудуотър

През 2019 г. „Нетфликс“ купиха правата за екранизиране на „Късметлийка“ и работата по филма започна, а за ролята на Алис Сиболд беше избрана актрисата Виктория Пердити. Но в процеса режисьорката Карън Монкриф забелязва, че има сериозен проблем с присъдата на Броудуотър.

Младият тогава мъж е бил вкаран в затвора на базата на вид лабораторно изследване, което след това е обявено за ненадеждно и вече не се използва в полицията. Другият фактор е бил, че Алис Сиболд го е посочила като извършител на престъплението, но всъщност на очната ставка тя се е объркала и е посочила друг мъж, а Броудуотър е посочила едва от втория опит.

Миналата седмица Върховният съд на Ню Йорк свали всички обвинения срещу Антъни Броудуотър. Това обаче не променя факта, че през последните 40 години мъжът е трябвало да живее с такова ужасно петно на репутацията си.

Последствията за Слисън Сиболд след оправдаването на Антъни Броудуотър

Писателката се въздържа да коментира случая почти цяла седмица, преди да публикува извинение към Броудуотър.

„Първо искам да кажа, че съжалявам за всичко, през които Антъни Броудуотър е трябвало да мине“, написа тя. „Най-вече съжалявам за факта, че животът, който можеше да водиш, ти беше откраднат и знам, че едно извинение не може да промени това.“

Алис сподели още, че когато е дала показанията си е била „травматизирана 18-годишна жертва на изнасилване“ и е избрала да се довери на американската правна система.

„Измъчва ме мисълта за ролята, която несъзнателно изиграх, за да бъде пратен един невинен човек в затвора. Ужасява ме и фактът, че изнасилвачът ми, който вероятно никога няма да бъде известен, може би е изнасилил и други млади жени след това. Той никога няма да получи същата присъда, която получи господин Бриудуотър.“

В интервю за вестник „Ню Йорк Таймс“ оневиненият Антъни Броудуотър сподели, че не таи лоши чувства към жената, заради която се е озовал зад решетките и ѝ е благодарен за извинението.

„За това се изисква много кураж и тя е смела жена, която преминава през бурята по същия начин, по който и аз“, каза той. „Изисква се сила, за да направиш такова изявление. Да осъзнаеш, че тя е жертва, но аз също съм жертва.“

В резултат от новото развитие по случая, „Нетфликс“ обявиха, че се отказват от екранизирането на „Късметлийка“, където Броудуотър, макар и да не е назован по име, е посочен като извършител на престъплението.

Издателството, което публикува „Късметлийка“, също съобщи, че прекратява издаването на биографичната книга, от която вече има продадени над милион копия.