Британският актьор Пол Ритър, който през последните години стана много популярен заради незабравимата си роля в драмата „Чернобил“, е починал в следствие на тумор в мозъка на 55-годишна възраст. Новината беше потвърдена от агента му, който съобщи, че Ритър е починал в дома си. Съпругата и синовете му са били до него в последните му мигове.

Снимка: Getty Images

Освен в хитовия сериал „Чернобил“, Ритър е имал малки роли и в редица други популярни филми и поредици. Той е участвал в „Хари Потър и нечистокръвния принц“, както и в „Спектър на утехата“ – 23-ия филм от поредицата за Джеймс Бонд.

Ролята му в „Чернобил“, макар да не беше една от най-главните, го направи световно известен и роди десетки шеги. В сериала, който заслужено спечели две награди „Златен глобус“ и 15 награди „Еми“, Ритър играеше заместник главния инженер Анатолий Дятлов, който отговаря за централата в нощта на катастрофата.

Снимка: imdb.com

Реалният Анатолий Дятлов, който почина през 1995 г., е един от малкото хора, осъдени за аварията в ядрената централа. В неговата роля Ритлер стана популярен заради отричането на персонажа, че се случва нещо лошо и с изречението „Не е чудесно, не е ужасно“.

Снимка: imdb.com

Ритлер прави телевизионния си дебют на 26-годишна възраст с участието си в полицейския сериал „The Bill“. Същевременно става и театрален актьор и играе в някои от най-големите театри във Великобритания.

Заради театралните си роли има номинации за наградите „Тони“ и „Лорънс Оливие“.