"Уау, от колко време не съм виждал такива истински, български, стъклени украшения!" Това възкликват всички хора, които влизат в ателието на Иван Станев в Пловдив. Той изработва ръчно стъклени изделия чрез издухване, а коледните му играчки по това време са едни от най-красивите и фини, с които може да се сдобиете, за да направите празника си още по-светъл и красив.

Занимава се с този занаят от 1977 г.

"Учил съм го и съм усвоявал в продължение на 12 години в ТПК "Марица" - гр. Пловдив, където до 1990 г. целогодишно се правеха истински стъклени украшения за елха. В момента в България никъде не се преподава и изучава "ръчно изработване на стъклени изделия чрез издухване" - разказва ни той. 

Иван е единственият майстор в Национална занаятчийска камара в България на духано стъкло.

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев


И за да не се изгуби занаята след него, написва "Методика за обучение на чираци". В момента обучава 4 души в социално предприятие на община Пловдив. А производство на елхови украшения има в град Добрич и Белослав.

КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ СТЪКЛЕНИ ИГРАЧКИ ЗА ЕЛХА?

Разбира се, отговорът няма как да е прост и лесен. За това са нужни много знания и още повече практика. За изработването на едно изделие се използва стъклена тръба. Нагрява се на горелка, след което ръчно се оформя чрез издухване. Сега Иван може да направи това много бързо. Но за да стигне до тук, е прекарал много от времето си - над 40 г., в упражнения. 

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев

"Аз лично се упражнявам всеки ден, вече 46 години и започват да се получават добре нещата. Първоначални умения по тази технология се придобиват за около 3 г. ежедневна работа по 8 часа, а за достигане на майсторски умения, са необходими 10-12 години постоянна, упорита и непрекъсната работа и усъвършенстване."

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев

ИГРАЧКИ КАТО ОТ ЕДНО ВРЕМЕ

В последните години, влизайки в стъклодувното ателие, реакцията на всички възрастни е почти еднаква. Те възкликват

"Уау, от колко време не съм виждал такива истински, български, стъклени украшения!".

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев

И това може би е нормално. Разликата между тези играчки и машинно изработените, внесени от чужбина, е огромна. И не говорим само за бройка и количество, а за качество, подбор на цветове, елементи и др. 

Иван признава, че в последните години има тенденция за засилване на интереса на хората към тези украшения, въпреки "пренаситеността от еднотипни китайски пластмаси". 

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев

Всяка година ателието му предлага имаме нови модели, дизайн и стил на позабравените ръчно изработени от духано стъкло украшения.

Снимка: Стъклодувно Ателие Иван Станев