Гитанджали Рао е само на 14 години и вече е обучавала над 30 000 връстници и по-големи деца. 

Когато е на 12, тя създава устройство, което по бърз и евтин начин проверява дали водата съдържа олово. Tethys е толкова впечатляващ, че тя влиза в списъка на най-перспективните млади учени на "Форбс", спечелва награда от 25 000 долара, а Гугъл иска да снима документален филм за нея.

Гостува в предаването на Джими Фалън, за да представи изобретението си.

След като през 2019 г. Грета Тунберг стана най-младият "Човек на годината" на сп. "Тайм", от изданието са решили да дават награда и за "Дете на годината".

"Малките крачки са от огромно значение", казва редакторката Андреа Делбанко, "Това са обикновени деца, които променят света около себе си по лек, забавен и влиятелен начин".

След като преглежда биографиите на над 5000 деца от цяла Америка, списанието се спира на Гитанджали.

Снимка: Time

В интервю по Зуум с Анджелина Джоли детето-чудо разказва, че е разработило приложение, улавящо признаци на агресия в онлайн общуването. Kindly е изкуствен интелект, който отсява думи и словосъчетания, които биха могли да бъдат възприети като обида и дава възможност на автора да ги изтрие или редактира преди да ги изпрати.

"Тийнейджърите често сме избухливи и резки. Приложението ти дава възможност да премислиш какво си казал и да бъдеш по-внимателен следващия път", обяснява Гитанджали.

Снимка: Getty Images

Гитанджали също така преподава. Заедно с училища и музеи, тя организира уъркшопове, в които обяснява метода си в пет крачки: наблюдение, търсене на идея, проучване, създаване и комуникация. Вече е имала над 30 000 ученика.

"В края на занятието всеки има идея, над която да започне да работи. И ако това е възможно само за 45 минути, то представете си какви резултати бихте постигнали, ако се посветите с месеци на нещо. Вълнувам се винаги, когато получавам писма, в които ми казват: "Хей, посетих уъркшопа ти преди 4 месеца, беше страхотно, ето го и крайния резултат - обувка, която сама набира полицията". 

Освен учен Гитанджали е и талантлив музикант.

Когато е само на 3 години тя пита майка си как би могла да помогне на някой, който боледува и тя ѝ предлага да се научи да свири на пиано.