Петроний Евтов и Мая Никифорова са новите лица на bTV Времето, които станаха част от годишната стажантска програма на отдел „Новини, актуални предавания и спорт“.

Снимка: Петроний Евтов

Млади таланти са студенти в различни специалности, като усилено продължават да развиват своите професионални качества в редакцията на bTV.

Двамата студенти неотдавна са били и ученици. В месечната тема „Здравей, училище“ на ladyzone.bg ви срещаме отблизо с Мая и Петроний.

Интервюто с Мая Никифорова прочетете тук:

Запознайте се с Петроний Евтов. Ето какви вълнуващи училищни истории разказа младият метеоролог в интервю за ladyzone.bg.

 

Петроний Евтов е студент по астрофизика, метеорология и геофизика. Започва да изучава сложната материя на теоретичната астрофизика, защото от малък има интерес към Космоса.

„Когато започнах студентските си начинания, се пренасочих към метеорологията“ – обясни Петроний.

На въпроса по какъв предмет би преподавал в училище днес, Петроний категорично посочи физиката.

Снимка: Петроний Евтов

„Ако имам избор къде да преподавам, бих предпочел в университет“ – призна студентът.

Младият метеоролог завършва Френската гимназия, а докато учи там е част от волейболния отбор. Никога няма да забрави едно от състезанията, на които участва. Тогава заедно със съотборниците успяват да достигнат до финал на градски турнир. Директорката на гимназията им приготвя домашна баница и кани целия отбор, за да ги поздрави за постигнатите резултати. Насърчава ги да победят на финалите, като за награда им обещава торта.

„За жалост не спечелихме и нямаше торта“ – с носталгична усмивка разказа Петроний.

Спортът в гимназията носи много положителни емоции на младото момче, но трудностите също не го подминават. Той се стреми да учи достатъчно, за да успява да се справя с всички предмети в училище.

Петроний Евтов отправя послание към всички деца, които ще прекрачат училищния праг отново. Той ги съветва да спортуват, защото спортът носи наистина много ползи.

Снимка: Петроний Евтов

„А, когато ходите на турнири, има възможност да взимате допълнително извинителни бележки, а кой знае може и на вас директорката да ви предложи торта“ – шегува се младият метеоролог.

Ако Петроний можеше да върне времето назад, щеше да прекарва още повече време с приятелите си от училище.

„Тези години няма да се върнат, а от тогава са ми едни от най-хубавите спомени“ – призна студентът.

Кое е първото нещо, което щеше да си купиш, ако сега трябваше да се върнеш отново в класната стая?

Снимка: Петроний Евтов

„Ако бях първи клас може би ученическа раница, несесер, моливи и подвързии за тетрадките. Ако говорим за 12. Клас, една химикалка би свършила работа за цялата година“ – обясни Петроний.

Кое е нещото, което научи в училище и продължаваш да използваш и днес?

Снимка: Петроний Евтов

Студентът смята, че училището не е само, за да предоставя нови знания по различните учебни предмети, а за да помогне на всеки един ученик да натрупа поне малко житейски опит.

„Справял съм се с много критични ситуации в училище, това е умение, което използвам и до днес“ – искрен е студентът.

Училището е много ценен период за Петроний – дава му поле за личностно израстване и го учи на работа в екип.

Мая Никифорова и Петроний Евтов ще продължат да показват професионалните си качества в редакцията на bTV под менторството на доказалите се професионалисти Станислава Цалова и Борислав Лазаров.