Читателите на LadyZone.bg познават топлия глас на Светослав Николов от аудиозаписите на разговорите ни в ефира на bTVRadio, публикувани в Здравния блог. Освен радиоводещ в предаването "За София” по bTVRadio, той е програмен директор на Jazz FM Radio и многократно член на журито в Букурещ на Международния фестивал за млади джаз изпълнители.

Какво ще пожелаете на читателите на LadyZone за Коледа?

Коледа е много специален момент по две причини – заради традицията и заради това, че е празник в края на годината. Традицията да се чувстваме свързани с хората около нас и най-вече с любимите хора. Така че желая щастливи часове и дни от такова общуване на нашите слушатели и читатели. Това е краят на годината - един момент да погледнем назад критично, но без да бъдем строги към себе си, към своите успехи и провали. Ясно да видим от дистанцията на времето какво и защо сме постигнали. Какъв е бил резултатът? И когато всичко това вече си изясним, да погледнем към следващата година с по-ясен поглед, с повече смелост, с по-чисто и уверено сърце.

 

10 години на предаването по Jazz FM Desafinado с Мирослава Кацарова

 

Какви подаръци обичате да получавате за Коледа?

Подаръците са един кратък момент от празниците в тяхното очакване и в момента, в който си с близки, приятели, любими хора, със семейството. По-скоро бих казал, че обичам да давам подаръци.

Какви подаръци обичате да давате на любимите хора?

Подаръци, които изразяват най-точно моето усещане за хората, на които подарявам. Понякога са вещи. Всъщност много рядко, а по-скоро са символи на това, което чувствам като най-важно за тези хора. Например, участие в благотворителна акция. Да направим нашата обща среда по-добра. Да изградим грижата си за хората и природата. Винаги съм обичал природата. Общуването с нея. И от малък обичам да садя дръвчета и да съм край животни. Засадил съм десетки дръвчета.

 

Светослав Николов в акции по залесяване до с. Борика 

 

Как посрещате Коледа?

На Коледа открай време се събираме цялото семейство. Баба ми като най-старият член от нашето семейство спазва всички ритуали по Коледа, с които тя свещенодейства край трапезата и вкъщи.

Това ми дава много топлина,увереност, спокойствие, ведрост по отношение на това, което предстои. Това са ритуалите, които всички знаем. Трапезата с постните ястия. Всичко, което градината е дала като плодове и зеленчуци. Това са неща, които баба ми е отгледала, понякога и с моята малка помощ. Така че ние на масата събираме своя труд през годината. След което окадяването на трапезата и благопожеланията и след това бъдника, който остава да гори впечката. Едно голямо дърво, което трябва да гори цялата нощ до сутринта. Трябва да има жива жарава от него до следващия ден.

Голяма част от украсата е, която ние сме изработили – орехи, увити в станиол, снежинки и гирлянди и за елхичката на двора.

 

Светослав Николов сред природата над р. Арда

 

Ръчно изработени играчки от различни благотворителни коледни базари, които в края на всяка година общо взето са си част от това, което правя - да подпомогна с неща, изработени в терапевтични ателиета от деца. Изобщо от хора със специални потребности, включително увреждания, деца в институции. Ръчно изработените от там играчки са част от моя празник, от Коледния базар на Международния женски клуб в София и на Фермерския пазар в София с цел за подпомагане на хора със специални нужди

По този начин научавам повече за хората около себе си, за хората, които имат нужда от специална грижа и как аз мога да участвам в оказването на тази помощ. Краят на тази година минава под знака на изработването на благотворителни картички, сувенири във фондация ”Дечица”, с които помагаме на децата от дом "Славейков” в София. Това ми помага да знам повече за хората и света около себе си. Също така и да науча повече за самия мен. Да откривам неща, които ако ги направя, за мен ще бъде и форма да реализирам себе си. 

 

Светослав Николов обича да сади дръвчета и да е край животни

 

С голямо желание и с много удоволствие участвам в такива инициативи като разхождане на кучетата в приюта на Animal Rescue в София. 

Кои са добродетелите, които най-високо цените?
Любов, доброта, чувствителност, взаимност.