На една британка й се налага да изостави живота си като медицинска сестра, за да се бори за титлата „Най-грозната жена в света“, след като е засегната от рядко заболяване, пише UNILAD.

Мери Ан Уебстър е родена в Плестоу, Източен Лондон, през 1874 г. Тя е едно от осемте деца в семейството и развива кариера като медицинска сестра.

На около 32-годишна възраст Мери се омъжва за Томас Биван - фермер от Кент, като променя името си на Мери Ан Биван през 1902 г.

По-късно двамата стават родители на четири деца, но през 1914 г. семейството е застигнато от бедствие, след като съпругът й почива неочаквано.

Биван толкова силно страда заради загубата на Томас, че това нанася не само тежки психически травми, но поражения върху организма й. За съжаление медицинската сестра развива акромегалия - хормонално разстройство, което води до необичайно нарастване на костите й.

Според клиниката „Майо“ възрастните, които страдат от акромегалия, обикновено развиват неестествено нарастване на ръцете, краката и лицето. Рядкото разстройство може да доведе до животозастрашаващи здравословни проблеми и понякога отнема години, за да бъде разпознато.

Снимка: Уикипедия

В днешно време акромегалията може да бъде лекувана, ако бъде открита навреме, но тъй като медицината не е била толкова напреднала през 20 век, Биван е трябвало да свикне да живее с непрекъснато променящите се черти на тялото и лицето й.

Твърди се, че след смъртта на Томас лицето й започнало да нараства необичайно и започнало да се деформира и изкривява.

Поради загубата на доходите на съпруга си, майката на четири деца вече не можела да издържа себе си и малчуганите само с доходите си като медицинска сестра - преди да загуби и тази работа заради външния си вид.

Но въпреки тежката ситуация, в която се оказала, Бивън се възползвала от променящия се облик и участвала в местен конкурс за най-грозната жена в Лондон.

Според Rare Historical Photos, тя се присъединила към състезанието от цирка на Барнум и Бейли, след като видяла рекламен плакат, търсещ „най-грозната жена“.

Текстът му гласял: „Търси се: Най-грозната жена. Нищо отблъскващо, осакатено или обезобразено. Гарантирано добро заплащане и дълъг ангажимент за успешни кандидати. Изпратете актуална снимка.“

В крайна сметка Мери помела конкуренцията, побеждавайки 250 участници.

След като спечелила надпреварата, тя по-късно била наета от Сам Гъмпърц, за да участва в шоуто на Кони Айлънд в Dreamland. То било по-известно като „шоуто на изродите“, където Биван се представя през по-голямата част от живота си.

За две години тя спечелила над 25 хил. долара в Ню Йорк, което в днешно време се равнява на колосалната сума от 1,6 млн. долара.

Тя също така имала различни изяви в Ringing Brothers Circus, въпреки че е страдала от постоянна болка и прогресираща слепота.

През декември 1933 г. Бивън умира на 59-годишна възраст и е погребана в гробище в Южен Лондон, където е искала да бъдат положени тленните й останки.