Колкото по-осъзнат е човек, толкова по-щастлива е душата. Може би такава е и диагнозата ни днес – неосъзнатост. Ние трупаме повече знания, но сме затворени за себепознанието. И страхът от дългото пътуване към самите нас надделява.

Затова психотерапията е възможност, шанс за промяна, за израстване, за отсяване на истински важните неща от живота, за превръщането на нещастието в щастие. Щеше ли да има психотерапия, ако беше невъзможно да се трансформираме?

Тази тема присъства и в новия пети сезон на хитовия подкаст на Storytel „Голям да пораснеш“, чийто автор и водещ е един от най-успешните съвременни психотерапевти в България Мадлен Алгафари.

„Неслучайно със Storytel решихме подкастът да се казва  „Голям да пораснеш“. Времето, в което живеем, задава темите на формата ни“, казва Мадлен.

Снимка: Мадлен Алгафари, личен архив

Кога порастваме?

Дискомфортът ни подсеща да търсим промени. Дори големите житейски ситуации не са непременно техен катализатор. Има хора, които повтарят едни и същи грешки, каквото и да се случва.

„Не разбират, че пишат сами сценария на живота си, че го режисират, че играят в главната роля и че накрая или си ръкопляскат, или се освиркват“, смята Мадлен.

Поемането на отговорност също е признак на зрялост, отбелязва психотерапевтът. По-осъзнатият човек има способност да се вглежда в себе си, да се чува, да анализира поведението и действията си, да поема отговорност за тях.

„Когато не го правим сами, идва момент, в който животът да се погрижи вместо нас. Тогава обаче е по-болезнено и по-бавно от осъзнатия процес“, казва Мадлен и ни съветва да работим със себе си, ако се обичаме и ценим, ако искаме да бъдем пълноценни както за нас, така и за околните.

В поредицата Жените на България тя говори и по теми като изграждането на здрава партньорска връзка, лишена от зависимости, каквито има и в любовта.

Снимка: storytel

„Да бъдеш зависим в любовта, това е като да се изтриеш сам с гумичка, да станеш функция на човека до себе си. Това е следствие на страховете, които ни управляват, не сме водени от любов“, казва Мадлен.

Да отстъпваме от себе си, да се превръщаме в сянка на партньора или да изпитваме абстиненция от отсъствието му е повод да работим сериозно върху личността си, смята тя.

„Когато не сме пълноценни хора, не сме постигнали интегритет, няма как да бъдем в щастлива и здрава връзка. Идеята е човек да бъде цял, завършен и тогава 1+1 прави 1“, казва психотерапевтът.

Какви теми е избрала в новия сезон на подкаста на Storytel „Голям да пораснеш“, ще разберете от участието ѝ в „Жените на България“.

Снимка: Мадлен Алгафари, личен архив