Операта е живот и вдъхновение - и операта е жива! Това е кампанията на едни от любимите и познати лица в социалните мрежи.

Известни инфлуенсъри се обединяват около инициативата да запалят любовта към операта, мюзикъла и балета у младите хора. Те се включват по време на летния фестивал на Софийската национална опера и балет, който ще се проведе до края на лятото на откритата сцена на Панчаревското езеро.

Симеона Герджикова е сред любимите ни лица, които подкрепят каузата. Решава да се включи, след като разбира за многобройните световни успехи на Софийската опера и балет, които - за съжаление - остават неоткрити от българската публика.

"Това всъщност се оценява на световната сцена, включително в замъка Нойшванщайн в Германия, както и в "Болшой театър" в Русия. Което не ме озадачи чак толкова, колкото фактът, че го научавах за първи път. И това, че го научих за пръв път тогава, а не го виждам и не гърми в нашите социални мрежи - там, откъдето по-младите хора черпят информация, ме накара да се замисля, че има много поле за развитие и че младите хора могат да започнат да подкрепят това изкуство", разказва Симеона Герджикова. 

И така, след като Симеона гледа спектаклите "Лебедово езеро", "Баща ми бояджията" и "Клетниците", осъзнава, че отдавна не се е чувствала толкова вдъхновена. Заедно с Маестро Пламен Карталов обединяват сили, за да разпространят виртуозните творби, които Софийската опера и балет създава.

"За добро или лошо, младите хора се влияят изключително много от личности, които наблюдават и си мисля, че ако наблюдават повече стойностни послания - послания, които хранят не толкова материята, а духа ни - могат да припознаят себе си и да открият себе си тепърва в тези неща. Може да се насладим на този летен фестивал до края на септември, като той представя не само опера, балетни постановки и мюзикъли, които отново са погледнати през една по-модерна призма", допълва тя.

"Наистина не мога да си представя живота без такова изкуство. Музиката, в комбинация със слово и с танц и с една много приказна и фантастична визия, която осветлението и декорите създават в операта, могат да докоснат всичките ни сетива и да докоснат най-вече човешкото сърце", споделя Симеона. 

В каузата се включва и Радост Тодорова или позната още на последователите си като Joy Тодорова. След като превзема най-мащабната сцена за красота в света - "Мис Вселена", насочва усилията си към възраждането на любовта и интереса към сцената на изкуството. Страстта й към класическото творчество се заражда, когато заживява в Москва.

"Тогава за пръв път успях да се докосна до изкуството, до опера, до балет и то не къде да е, а в "Большой театър", където няма как да не се влюбиш в това изкуство. Аз лично съм израснала на село и не съм имала тази възможност да се докосна нито до опера, нито до балет и за това може би никога не съм си представяла, че може да ме грабне. Да, отидох с леко притеснение, защото много хора казват, че или гго намразваш или се влюбваш толкова, че не можеш да забравиш за това изкуство. При мен се случи именно второто. Затова съм тук, за да покажа на младите хора да не подхождат преднамерено към този тип изкуство като мен самата, защото има какво да научим", разказва Радост.

Според Радост представленията, които се поставят в Софийската опера и балет, по нищо не отстъпват на актьорската игра на виртуозните изпълнения в "Большой театър". В кампанията се включва и още едно популярно лице от сцената на инфлуенсърите - Йоана Петрова."Аз имам две деца и още от ранна детска възраст им пускахме класическа музика. И наистина мога да дам съвет на всички майки да пускат на децата си да слушат класическа музика", съветва Йоана. 

Зрителите могат да почерпят вдъхновение и да се насладят на летните вечери върху огледалната сцена на езерото Панчарево, където фестивалът "Музи на водата" ще продължи до края на август.

Вижте повече във видеото горе.