Макар да е само на 35 години, британската актриса Кийра Найтли е постигнала това, за което други се борят цял живот. Тя е световноизвестна знаменитост и една от най-високоплатените жени в Холивуд. Два пъти е получавала номинация за наградата “Оскар”. Щастливо омъжена е и има две деца.

Днес тя празнува рождения си ден, затова решихме да споделим с вас няколко любопитни и по-малко известни факта за нея.

Името ѝ всъщност е резултат от правописна грешка

Снимка: Getty Images

Името, с което актрисата е известна на целия свят, всъщност е сгрешено от майка ѝ. Първоначално Кийра (Keira) е трябвало да се казва Кира (Kira), което на староирландски означава “чернокоса”. Но без да иска майка ѝ добавил една излишна буква в името, когато го записвала след раждането ѝ и то е останало така.

Има агент още от 6-годишна

Решението за преследване на актьорската кариера до голяма степен е взето от родителите ѝ, а не от самата Кийра. Майка ѝ и баща ѝ са познати имена в британското кино и телевизия - Уилям Найтли е телевизионен и театрален актьор, а майка ѝ Шерман Макдоналд е сценарист.

Кийра Найтли със съпруга и родителите си
Снимка: Getty Images

Разбира се, без желание от страна на самата Кийра успехът ѝ никога не би бил възможен. Младата актриса бързо надскача телевизионните реклами и епизодичните роли в сериали и когато през 2008 г. участва във филма “Любов на ръба”, писан от майка ѝ, вече е втората най-високоплатена актриса в Холивуд.

Кийра Найтли получава номинация за наградата “Оскар” когато е само на 20 години, което я прави петата най-млада актриса, номинирана за най-престижната филмова награда. Когато е на 32 години получава още една номинация, но за съжаление и двата пъти наградата ѝ се изплъзва.

Прави пробив в киното благодарение на ролите си в “Ритай като Бекъм” и “Карибски пирати”

На премиерата на "Карибски пирати"
Снимка: Getty Images

Кийра Найтли е голяма почитателка на футбола и по тази причина приема ролята си в независимия нискобюджетен филм “Ритай като Бекъм” от 2002 г. много сериозно. Филмът получава много добри отзиви от критиците и се превръща в комерсиален успех, привличайки приходи от над 70 милиона долара от продажба на билети (около 10 пъти бюджета си). Това отваря пътя на Кийра към по-сериозните филми и към голямото кино.

Истинския си успех актрисата постига година по-късно, когато е избрана за ролята на Елизабет Суон в “Карибски пирати: Проклятието на черната перла”. Филмът на “Дисни” с участието на Джони Деп и Орландо Блум става истински феномен в киното и надминава многократно очакванията за печалба на студиото.

Всъщност когато получава ролята, Кийра Найтли не може да повярва, че това наистина се случва. Младата актриса се страхува, че не е достатъчно добра за толкова мащабна продукция и заминава за САЩ със съвсем малко багаж, тъй като очаква че след ден-два на снимачната площадка ще бъде уволнена.

Това не само не се случва, но играта на Кийра печели възхищението на публиката по целия свят и младата жена се превръща в международен секссимвол. А “Карибски пирати” получава няколко продължения, в които не само качеството на историята пада, но и вълнението на Кийра. Тя признава, че на премиерата на третия филм е заспала и никога след това не го е гледала отново.

Много хора не могат да я различат от Натали Портман

Натали Портман и Кийра Найтли
Снимка: Getty Images

Едно от нещата, с което Кийра Найтли е известна е, че удивително много прилича на актрисата Натали Портман. Приликата е толкова голяма, че Кийра дори играе двойничка на персонажа на Натали в “Междузвездни войни”.

Говори се, че дори собствените им майки не можели да ги познаят на снимачната площадка на “Междузвездни войни: Невидима заплаха”, когато носели грима за филма.

Кийра Найтли няма никакъв проблем да се показва гола

Снимка: Getty Images

Актрисата не изпитва никаква свенливост, когато става дума да покаже тялото си. Тя се съблича още на 15 години за филма “Дупката”, като за да се заснеме сцената актрисата се нуждае от разрешително, подписано от майка ѝ, а сцената е трябвало да бъде заснета с минимално присъствие от екипа на продукцията.

През 2014 г., вече като успешна филмова звезда, Кийра се съгласява да позира без горнище, но само при едно условие - снимките да не бъдат обработвани, преди да бъдат публикувани. “Женското тяло се е превърнало в бойно поле”, казва тя. “И причината за това са “разкрасените” фотографии в списанията.

И въпреки, че не се срамува от тялото си и не смята, че трябва да е променя, за да отговаря на нечии критерии за красота, Кийра Найтли е била принудена да носи специални дрехи за снимките на “Карибски пирати”, за да изглежда бюстът ѝ по-голям.