Много актьори имат в кариерата си период на голям успех, след което залязват. Не и Киану Рийвс, който дори да изчезва понякога от светлината на прожекторите, никога не губи популярността си сред феновете и когато се завърне в някой филм, той неминуемо се превръща в успех.

Днес Рийвс навършва 58 години и по тази причина ще си припомним най-интересното, което знаем за него и ще опитаме да разберем защо един холивудски актьор може така да омагьоса публиката, че дори да се роди движение, което го счита за безсмъртен и търси отговора на най-важните въпроси във вселената в неговите филми.

Снимка: Getty Images

КАНАДЕЦЪТ С ХАВАЙСКО-КИТАЙСКИ ПРОИЗХОД, РОДЕН В ЛИВАН

Ако някой трябва да отговори на въпроса „Какъв е Киану Рийвс по произход?“, много ще се затрудни. Актьорът е роден в Ливан и е син на майка англичанка и баща от смесена раса – във вените му тече хавайска, китайска, английска, ирландска и португалска кръв. Името Киану е хавайска дума, която означава „студен вятър над планините“. Самият той обаче е живял през по-голямата част от живота си в Канада, има канадско гражданство и само се определя като канадец.

Киану Рийвс е отгледан от майка си, тъй като баща му ги напуска, когато момчето е само на 3 години. Патриша Рийвс е работила като дизайнер на костюми и е обличала доста известни рок звезди. Любопитен факт е, че няколко пъти малкият Киану е бил поверяван на грижите на легендарния Алис Купър.

Киану обаче не се представя много добре в училище и четири пъти е изключван преди на 17-годишна възраст да се откаже от образованието си, за да стане актьор.

КАК КАРИЕРАТА НА КИАНУ РИЙВС НАБРА СКОРОСТ И ВЕЧЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАБАВЕНА

След като участва в няколко реклами и не особено забележителни роли в телевизията, Киану получава възможност да се изяви в главна роля във филма „Чудесното приключение на Бил и Тед“. Филмът от 1989 г. е тийнейджърска комедия, но постига неочакван и за създателите си успех – с бюджет от едва 6 милиона и половина филмът печели над 40 милиона долара.

Снимка: imdb.com

През следващите пет години Киану участва в още няколко роли, които стават легендарни – „Точка на пречупване“, „Дракула“ и „Моето лично Айдахо“ (в който играе с най-добрия си приятел Ривър Финикс само две години преди младият актьор да почине след свръхдоза кокаин).

Снимка: imdb.com

Целият му живот обаче се променя, след като е избран за главната роля в култовия „Скорост“ от 1994 г. Филмът, в който Рийвс си партнира със Сандра Бълок и до днес е един от най-обичаните екшъни в историята на киното. Успехът му носи достатъчно слава и пари на Киану, за да може да започне да избира само роли във филми, които харесва.

КИАНУ РИЙВС, ЗА КОГОТО ПАРИТЕ ВЕЧЕ НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ

През 1997 г. Киану е поканен да се върне в ролята си от „Скорост“ за продължението на филма. Той обаче отхвърля офертата за 11 милиона долара, защото не харесва сценария на филма. И решението му е изключително правилно, защото „Скорост 2: Професионалистите“ е пълен провал, едва успява да покрие огромния си бюджет и до днес се счита за едно от най-лошите продължения на всички времена. Може би до голяма степен това се дължи именно на отсъствието на Киану. На негово място, заедно със Сандра Бълок, участва Джейсън Патрик.

Рийвс няколко пъти е казвал, че когато избира роля, последното, което го вълнува е заплащането. Според него парите, които вече е изкарал, биха могли да му стигнат за следващите няколко века. И той достатъчно често е демонстрирал това, като се е отказвал от част от хонорара си, за да подпомогне продукцията. За филма „Адвокат на дявола“ дава 1 милион долара, за да може да бъде нает Ал Пачино, а за „Матрицата“ се отказва от огромна част от хонорара си (38 милиона долара!), за да подпомогне специалните ефекти на филма.

Снимка: Getty Images

Актьорът е известен и с подаръците, които прави. Може би най-големият му жест е когато подарява на всички 12 каскадьори от „Матрицата“ по един мотор „Харли Дейвидсън“. По този начин Киану, който по принцип настоява сам да прави каскадите си, показа уважението си към една от най-опасните професии в Холивуд.

ТРАГЕДИЯТЕ, ЗАРАДИ КОЯТО КИАНУ РИЙВС ОСТАНА ДЪЛГИ ГОДИНИ ЕРГЕН

Рийвс обаче е преживял и някои не толкова щастливи моменти. През 1999 г. излиза с актрисата Дженифър Сайм, която бременна с детето му. Точно на Коледа тя ражда, но бебето е мъртвородено. Младата жена не може да понесе загубата, прекратява връзката си с Рийвс и само няколко месеца по-късно загива при автомобилна катастрофа.

Киану Рийвс дълги години не излизаше с никого и дори се заговори, че може да е гей. Появи слух, че излиза с бизнесмена Дейвид Гефън. На това Рийвс отговори: „Шокиран съм. Не защото мислят, че съм гей, а защото някой си е помислил, че мога да успея да сваля толкова готин тип.“

През 2019 г. Киано си хвана ново гадче - художничката Александра Грант.

КИАНУ РИЙВС И ОТНОШЕНИЕТО МУ КЪМ ФЕНОВЕТЕ

Снимка: Getty Images

Една от причините Киану Рийвс да е един от най-обичаните актьори в Холивуд е невероятното му отношение към феновете. Той е от малкото актьори, които никога няма да игнорират молба на фен за снимка или за автограф, освен ако няма важна работа, за която бърза. Даже напротив - Киану Рийвс веднъж обядвал в ресторант и забелязал, че наблизо има двойка, която често го поглежда. Те били фенове на актьора, но не искали да го притесняват, докато се храни. Рийвс обаче се досетил и сам отишъл, за да ги помоли за снимка.

Интернет е пълен със стотици истории за уникалното отношение на актьора към почитателите му. Много от тях звучат като легенди, но-повечето са истински. Един от най-скорошните е когато почитателка на актьора постави плакат до пътя, по който знаеше, че ще мине Киану и написа „Възхитителен си!“. В момента, в който Рийвс видял надписа, актьорът слязъл от колата и написал: „Не, ти си възхитителна!“.

Той често среща фенове, защото е известен с това, че въпреки милионите в банковата си сметка, използва автомобила си само когато се налага и повечето пъти пътува с метрото. И винаги отстъпва мястото си на възрастни хора и на жени.

А когато е с автомобила си, никога не подминава аварирала кола, без да спре и да предложи помощ.

Всички, които са се срещали с него, са изумени от това колко е скромен. А наскоро феновете забелязаха, че винаги, когато се снима с жени, държи ръцете си така, че да не ги докосва.