Кралица Камила си взема повече от седмица почивка от кралските задължения. Не, няма развод, нито абдикация. Причината е, че тя заместваше крал Чарлз Трети, заради курса на лечение от рак., който той предприе.

76-годишната кралица ще възобнови публичните си изяви в Уестминстърското абатство на 11 март за Деня на британската общност. Той се чества всяка година, на втория понеделник от март. 

Братята и сестрите на Чарлз - принцеса Ан и принц Едуард, ще представляват британското семейство на повечето предстоящи събития през следващата седмица, включително и на посещения на аматьорския боксов клуб Right Stuff, театър Freewheelers, обществената църква Rising Brook, параклиса Savoy, Националния форум за конете и още излети.

Кралят се оттегли от публичното пространство, откакто диагнозата рак беше потвърдена на 5 февруари.

„Днес Негово Величество започва серия от редовни лечения, през което време лекарите го съветват да отложи публичните си задължения“, съобщиха от двореца.

В краят на януари Кралят прекара три нощи в частна лондонската болница за си процедура свързана с уголемена простата. 

 „Последвалите диагностични тестове установиха форма на рак“, пише източникът. Чарлз Трети започна график на редовни процедури, а лекарите го посъветваха да отложи публичните си задължения.

Чарлз се фокусира върху здравето си, но не пропуска да благодари за подкрепата от публични лица и приятели на короната.

„Бих искал да изразя най-сърдечните си благодарности за многобройните послания на подкрепа и добри пожелания, които получих“, написа той в писмо, публикувано в Инстаграм.

„Всички, които са били засегнати от рак, знаят, че положителните мисли са най-големия лек“, признава той.

В отсъствието на краля, Камила поддържаше натоварен график:

Срещна се с първата дама на Украйна Олена Зеленска в Кларънс Хаус на 29 февруари.

Снимка: Getty Images

Присъства на прием за финалистите на конкурса на BBC „500 думи“ в Бъкингамския дворец на 28 февруари.

Снимка: Getty Images

Излезе на панихида за гръцкия крал Константин II на 27 февруари.

Снимка: Getty Images

През последните седмици обаче следващият по линия за трона – принц Уилям, видимо отсъстваше от някои събития, тъй като съпругата му Кейт Мидълтън се възстановяваше от планирана операция на корема.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Дворецът Кенсингтън сподели през януари, че Кейт, която за последен път е била видяна публично на Коледа 2023 г. – вероятно няма да се върне към своите задължения преди Великден. Въпреки че екипът ѝ заяви, че принцесата на Уелс се възстановява „добре“, не бяха разкрити допълнителни подробности за операцията.