Чарлз Трети отново заложи на преправени дрехите и аксесоарите от своя дядо Джордж VI. "Можем да го наричаме „Зеленият крал“ - специално за Ladyzone коментира културологът и медиен експерт, проф. Любомир Стойков.

Крал, но с дрехи втора употреба - не е странно. И церемонията по коронацията не направи изключение.

„С акта на повторното носене на коронационната ръкавица със златна бродерия на Джордж VІ сегашният крал на Великобритания Чарлз ІІІ демонстрира едновременно устойчиво и етично поведение към облеклото и желание да се осъществи приемственост“, поясни Стойков.

Снимка: Facebook

Коронационната ръкавица е важен кралски атрибут и в сантиментален план, защото афишира нагласата на владетеля за проява на по-голяма сдържаност спрямо данъчната политика.

„Като много стойностен културен и комуникационен акт следва да се оценят и другите значими примери на миксиране между миналото и настоящето – на символно и предметно ниво“, обясни професорът.

Снимка: Getty Images

Визията на такъв тип предмети представляват уникален кралски винтидж, благодарение на който се произвежда силно впечатление за вечност и динамичност, устойчивост и красота.

Снимка: Getty Images

Гостите също бяха предупредени за визиите си с цел да не правят поръчки за много скъпи и пищни облекла. Важно беше те да се придържат към сутрешното официално или традиционното бизнес облекло.

Това потвърждава и отчетът на ателието, чиито услуги използва самият Чарлз Трети „Андерсън и Шепърд“ - над 80% от услугите за краля са за преправяне и освежаване на облеклата му.

Снимка: Getty Images

Чарлз ІІІ напълно заслужава да бъде наричан „Зеленият крал“, тъй като от много ранна възраст той посвещава голяма част от енергията ив ремето си на екологичната кауза.

Този негов интерес към значимата социална тема се заражда от възпитанието му от кралица Елизабет ІІ“, припомни медийният експерт.

Кралят получава нагледен положителен пример от Елизабет. Поведението на майка му е насочено към борбата срещу климатичните промени и в защита на животинското и растителното многообразие на планетата. Още като тийнейджър принцът бил силно разтревожен от негативните последици на технологичния прогрес върху природата.

Във времето Чарлз получава подигравки и дори е наричан „глупак“ заради екологичните си пристрастия“, разказа Любомир Стойков.

„Той доживя момента – при това вече като крал, да бъде признат за световен лидер в противодействието на климатичната катастрофа и застрашеното биоразнообразие“, призна културологът.

Бъкингамският дворец направи нетрадиционни решения за провеждането на церемонията.

„Мерките от една страна целяха рязкото намаляване на разходите по коронацията. Броят на гостите от 8000 при коронацията на Елизабет ІІ през 1953 година бе редуциран на 2300. Много скъпоструващи детайли от ритуала и от тържественото събитие в Уестминстърското абатство отпаднаха или бяха заменени с по-икономични фрагменти“, разказа Стойков. Пример в това отношение е използването на вече носени от предишни крале и кралици мантии и корони.

Снимка: Getty Images

След осъществяването на церемонията на Чарлз Трети по устойчив и етичен начин, тя беше в пълен синхрон с мисленето и поведението на Зеления крал. Това следва да подобри и репутацията на монархията.

Камила е първата кралица в историята на британската монархия, за която не бе правена нова корона, а бе използвана тази на кралица Мери с малки промени по нея.

„Обществеността винаги би приветствала владетели, които мислят икономично, които внимават с харчовете на парите на данъкоплатците“, сподели проф. Любомир Стойков.

Снимка: Getty Images