Асоциация „Малага - България 2010“, основател на първото българско неделно училище “Родина“ в испанския град Малага, получи окончателно разрешение от общината за изграждане на паметник на Светите братя Кирил и Методий.

Монументът, представляващ бронзов барелеф върху каменен фундамент, предстои да бъде издигнат в „Дистрито 6“, близо до общинския център за провеждане на културни дейности „Рафаел Гонзалес Луна“, където всяка събота училище „Родина“ провежда обучение на български деца от подготвителна група до 12 клас.

В инициативния комитет участва и Йорданка Райкова, позната на зрителите на bTV от участието й в MasterChef 4. Тя живее от няколко години в Испания със съпруга си и сина им Лео, който също посещава българското неделно училище.

Идеята за паметник на солунските братя възниква по повод 1160 години от окончателното създаване на глаголицата и 43-тата годишнина от обявяването им за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980.

По думите на папата двамата славяноапостоли са мост между Изтока и Запада, с изключителен принос както за културното израстване на Стария континент, така и за образованието на много поколения европейци. Славянобългарският език се превръща в официален не само в България, но и за останалите православни славянски народи – над 200 милиона в Европа, които пишат на тази азбука.

Инициативата на училище „Родина“ цели да се създаде едно непреходно послание за това, че произходът на българският език не разделя, а обединява Европа. Върху паметника ще бъде увековечено словото на Кирил на български и на испански език: „Слънцето не грее ли на всички? Не дишаме ли всички еднакво въздух?“.

Очакваната стойност на проекта е около 6000 евро, като Асоциация „Малага - България 2010“ откри дарителска сметка в евро за събиране на дарения за изработването и монтирането на барелефа.

Крайна дата за очакваните постъпления е 31 декември 2023 г. В случай, че бъдат събрани повече от необходимите средства, те ще бъдат пренасочени за бъдещи културни проекти на асоциацията. Откриването на паметника на Кирил и Методий ще се състои по време на предстоящото издание на културния фестивал "Български дни в Малага", който се провежда през април.