„Завинаги” е творческата и лична изповед на голямата певица Йорданка Христова. Тя събира днес в зала 1 на НДК поколения, които се радват, плачат, танцуват на песните, които изпълява. Данчето, както много хора я наричат, ще изпее пред вярната си публика златни хитове като „Изповед” (Ще продължавам да пея), „Песен моя, обич моя”, нови песни – „Синьо”, „Обич разпиляна”, „Ще те срещна ли”, „Любов и вино”, и обещава изненади, едната е дует с обичан български творец. Така с много красива музика винаги усмихнатата дама ще отбележи два свои юбилея - 60 години на сцена и 80-ия си рожден ден. Тази достойна възраст тя навърши на 10 септември тази година. Йорданка Христова е майка на Григор и Ивана Стоичкови, които още не са я дарили с внуци, но със сигурност – с безброй емоции.


Голямата българска изпълнителка завършва в класа на Милчо Левиев и признава, че певческата си дарба носи по бащина линия. Баща й пеел в хор „Гусла”. Кариерата й стартира веднага с турне с Оркестъра на БНР и то в Румъния, а след това е солистка на оркестър „София”. Още с първата си изява на сцената на „Златният Орфей” тя печели награда. Всъщност призовете, които са в колекцията й са толкова много и то не само в България, но и в чужбина. И как не, след като концертната й дейност наброява повече от четири хиляди участия в над 40 държави. Разбира се, прословута е връзката й с Куба и топлото отношение на Фидел Кастро към нея. Не е случайно, че много кубинки носят нейното име, както и това, че има акцент върху латиноамериканската музика в творчеството й. Тя има и толкова обичани авторски песни, сред които са „Янтра”, „Тъмночервена роза”, „Обичай ме”, „Като испанка”, „Тежък характер”, „Аз съм силна и нежна”...

Йорданка Христова винаги се отнася с респект и уважение към доказалите се наши изпълнители. „Само един живот не е достатъчен” е концерт с песните на Емил Димитров, който тя организира преди 21 години. „Влюбена в живота” е спектакълът, с който певицата празнува 50 години на сцената, а с „Моят път – Любов” отбелязва 55 години сценична дейност.

С още свои колеги Йорданка Христова е част от турнето „Обич и песен” – проект на Евгени Боянов, с който днес вдъхновяват публиката из страната ни. Евгени Боянов е и човекът, който подкрепя певицата и за организацията на тазвечершния й концерт.

Освен музиката, която е неизменна част от пътя на голямата българка, иначе мъничка на ръст, тя е луд фен на Григор Димитров, на футбола и въобще на спорта, който следи с интерес, обича да чете книги и да общува с хора, които притежават чувство за хумор. Със сигурност позитивното й отношение към живота, прекрасната й усмивка, която винаги грее върху лицето й, обичта, която дава и получава, са отражение и върху визията й. Защото Йорданка Христова е млада и днес, въпреки че празнува 60 години на сцената и 80-ти рожден ден.