„Размерът няма значение“ е успокоително клише, което много мъже си повтарят. Дамите трябва да кажат дали това винаги е истина, но определено е така, когато говорим за актьорски талант. Днес комедийната легенда Дани де Вито навършва 76 години. Актьорът може и да е висок само 147 см, но е великан в киноиндустрията.

Снимка: Getty Images

Първото нещо, за което се сещат хората, когато чуят името на Дани де Вито, е ръстът му. Той е един от най-ниските актьори в Холивуд. Всъщност Де Вито има рядко генетично заболяване, което засяга едно дете на всеки 10 000. Заболяването е известно Синдром на Тревор Феърбанк и при него костите на ръцете и краката не се развиват както трябва. Заболяването не позволява на актьора никога да порасне над метър и половина.

Въпреки болестта си, която му придава доста необичаен вид, Дани де Вито не страда. Още докато посещава католическо училище установява, че много го бива в актьорската игра и започва да развива таланта си.

Дани де Вито със съпругата си
Снимка: Getty Images

Дани де Вито става театрален актьор и така се запознава с бъдещата си съпруга Риа Пърлман, за която е женен и до днес, макар и от три години да са разделени.

Малкият Дани се сприятелява с по-възрастния Джак Никълсън и макар да не прекарват много време заедно, заради възрастовата си разлика, остават приятели за цял живот. Приятелството им дори ги обединява като актьори в първия филм на Де Вито – класиката „Полет над кукувиче гнездо“.

Дани де Вито във филма "Хофа"
Снимка: Getty Images

Филмът с участието на Джак Никълсън в главнята роля излиза през 1975 г. и от там тръгва успешната кинокариера на Дани де Вито. Той се снима в редица популярни филми. Две от най-популярните му роли са във филмите „Батман се завръща“, където играе Пингвина и в „Близнаци“, в който играе брата близнак на… Арнолд Шварценегер. Всъщност дори има информация, че се подготвя продължение, което ще бъде озаглавено „Тризнаци“ и в което към ниския Де Вито и високия Шварценегер ще се присъедини и чернокожият Еди Мърфи.

Дани де Вито играе брат близнак на Арнолд Шварценегер
Снимка: Getty Images

Дани де Вито играе и бащата на Матилда във филма “Матилда“, а когато майката на 8-годишната актриса Мара Уилсън умира от рак на гърдата докато филмът се снима, Де вито и съпругата му приемат момичето в дома си и се грижат за нея.

Дани де Вито във филма "Матилда"
Снимка: Getty Images

Освен актьор, Дани де Вито е и продуцент, а сред най-успешните филми, зад които стои, са „Криминале“ и „Ерин Брокович“.

През последните почти 15 години голямата страст на Дани де вито е телевизията и най-вече сериалът „Слънчева Филаделфия“, който счупи рекорда за най-дълго излъчван комедиен игрален сериал.

През последните почти 15 години Дани де Вито е звезда в сериала "Слънчева Филаделфия"
Снимка: Getty Images

Големият актьор се присъедини към екипа на продукцията през 2006 г., след като от сериала вече беше излъчен един сезон. От самото начало „Слънчева Филаделфия“ печели малка, но много вярна фенбаза и от телевизията заявяват, че ще поръчат още един сезон, но само ако успеят да намерят голям звезда, която да се включи в сериала. Това не е лесна задача, тъй като „Слънчева Филаделфия“ е най-нискобюджетният сериал на компанията „Фокс“. За щастие децата на Дани де Вито са големи почитатели на сериала и го убеждават да се включи.

Така „Слънчева Филаделфия“ получава възможност за втори сезон и се превръща в хит, а Де Вито се раздава на 100%. Той играе много богат мъж, с отвратителен стил на живот – героят му Франк Рейнолдс яде сгазени животни, рови се в боклука, гази в градската канализация и спи под мостове. Много зрители сочат Франк Рейнолдс за най-противния човек по телевизията и това напълно устройва Дани де Вито.

Дани де Вито във филма "Кое е най-лошото, което може да се случи"
Снимка: Getty Images

И макар комедийните роли да са подходящи за него заради външния му вид, Дани де Вито е доказвал таланта си и в драматични продукции. Той играе във филмите „Хофа“, „Джак мечока“, „Ударът“, „Поверително от Ел Ей“, „Хотелски апартамент“ и „Обирът“.

Дани де Вито във филма "Прецакани"
Снимка: Getty Images

Достатъчно е да гледаме само няколко филма с Дани де Вито, за да се убедим, че малкото му тяло е побрало в себе си огромен актьорски талант.