На 8 декември 1980 г. светът губи един от влиятелните гласове на миналия век - музикантът Джон Ленън, станал световноизвестен с рок групата "Бийтълс" през 60-те. Ленън се среща с авангардната художничка Йоко Оно през 1966 г., която оказва силно влияние върху творческото му развитие - по-активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие. Днес се навършват 43 години от смъртта на Джон Ленън, а ние почитаме паметта на легендарния "Бийтъл" с вечните му мисли.

"Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето."

"Защо сме дошли на този свят? Със сигурност не е за да живеем в болка и страх."

"Когато бях на 5 години, майка ми казваше, че щастието е ключът на живота. Когато тръгнах на училище, ме попитаха какъв искам да стана, когато порасна. Написах - "Щастлив". Казаха ми, че не разбирам въпроса. Отговорих им, че не разбират живота."

Снимка: Getty Images

"Всичко, от което се нуждаете, е любов."

"Ако правите нещо прекрасно и възвишено, а никой не го забелязва - не тъгувайте. Изгревът е най-прекрасната гледка на света, а повечето хора по това време спят."

"Мечта, която мечтаеш сам, е само мечта. Мечта, която мечтаете заедно, е реалност." 

"Зад всеки идиот има по една велика жена."

"Времето, което с удоволствие си загубил, не е загубено."

"Не се страхувай да загубиш - ако човека не е на твоята вибрация, той така или иначе ще изчезне. Страхувай се да бездействаш и да изпуснеш възможност да бъдеш щастлив. Бъди себе си и бъди честен - търси яснота и тогава всичко ще дойде на своето място! Вселената винаги се грижи за теб! Винаги! Бъди честен - с това не се печелят много приятели, но тези, които се спечелят са безценни."

Снимка: Getty Images

"Талантът е способността да вярваш в успеха."

"Аз вярвам в Господ, но не като едно нещо, не като възрастният човек в небето. Аз вярвам, че това, което хората наричат Господ е нещо във всички нас. Вярвам, че това, което Христос, Мохамед и Буда са казали е нещо правилно. Просто преводите са грешни."