Певицата Росица Пейчева, която през лятото на 2023 г. навърши 50 години, е в очакване на бебе. Тя вече публикува своя снимка във Фейсбук, на която се вижда порасналото й коремче. Описателно е разказала и през какво е преминала по време на бременността си.

Росица вече има две пълнолетни деца, но преди няколко години се омъжва за втори път. Сегашният й съпруг се казва Николай Петров и двамата често показват любовта си един към друг със снимки и постове в социалните си мрежи.

С първия си съпруг певицата е разделена, а преди време той претърпява трагичен инцидент, който слага край на живота му.

Съдейки по снимката, народната певица видимо е в напреднала бременност.

„Безпрекословната, ежедневна помощ, топлите думи и голямата радост, която „чета“ в очите на моя съпруг Ники, подкрепата от децата ми, близките ни, си заслужават и ми дават сили“, пише Росица за щастливата новина.

Бременността на 50-годишна възраст е по-различна, признава певицата.

„Дълъг и трънлив е пътят, по който вървя сега, но да дариш живот отново, да дадеш глътка въздух на рожба, идвайки на този свят, е велико“, обяснява още тя.

Какви рискове крие късната бременност?

Снимка: istockphoto.com

За късна бременност се смята тази, която протича след 35 годишна възраст. Най-често срещаните проблеми при късното забременяване са генетичните аномалии. Една от тях е тризомия 21 или синдромът на Даун. Съществуват обаче медицински кръвни и инвазивни изследвания, които могат да докажат или изключат генетичен дефект още в ранните етапи на бременността.

Хипертензивни състояния

Това са болести като хипертония, прееклампсия и най-тежкият стадий - еклампсия. Майката може да развие тези болести не само по време на късна бременност, но тогава рисковете са най-големи. Тези състояния са свързани с рязко повишаване на кръвното налягане, наличие на големи отоци в крайниците поради влошаване здравословното състояние, като повишаване на чернодробните ензими или намаляване на броя на тромбоцитите. Симптомите, които сигнализират проблемното състояние на майката, са сходни с тези при нормална бременност: гадене, повръщане, силни главоболие и влошаване на зрението.

Преждевременно раждане и аборт

Снимка: istockphoto.com

Рискът от спонтанен аборт се увеличава с възрастта: преди 30-годишна възраст е между 12-15%. Рискът достига до 30% между 40 и 44-годишна възраст. Майка, която е над 35 години е застрашена от невъзможност за забременяване или по-трудно такова.