На 2 февруари 2014 г. американския актьор Филип Сиймур Хофман е открит на пода в банята си. От ръката му стърчи спринцовка, а в кръвта му намират смъртоносното съчетание от кокаин, хероин, диазепам и амфетамин. 46-годишният мъж оставя след себе си три деца и загадката какво го е накарало да прибегне към наркотиците, след като е едно от най-големите имена на Холивуд и Бродуей.

Снимка: Getty Images

Траекторията на кариерата му е невероятна - започвайки с второстепенни, комични образи, с времето той не само излиза на преден план, но и се превръща в еталон за поколението си. Поклонението му събира колеги като Мерил Стрийп, Джейк Джилънхол, Хоакин Финикс, Кейт Бланшет и др.

Ето и 10 от най-знаковите му екранни превъплъщения:

1. "Големият Лебовски"

В култовата комедия с Джеф Бриджис и Джон Гудман Хофман играе личния асистент на стар богаташ, чиято млада съпруга е отвлечена. Макар да се появява в малко сцени, тази роля е от голямо значение за актьора заради режисьорите: "Това са братя Коен, никога не съм мислил, че ще работя с такива хора. Не вярвах, че ще ме изберат. Исках да направя нещо много странно, затова дадох всичко от себе си и те се скъсаха да се смеят."

via GIPHY

2. "Магнолия"

Или филмът, в който вали дъжд от жаби.

Телевизионният продуцент Ърл Партридж (Джейсън Робардс) умира от рак и последната му молба е да види сина си (изигран от Том Круз). Двамата обаче не са си говорили повече от 20 години и Хофман се превръща в моста, който трябва да ги събере отново. Облеченият в бяло лекар е нещо като ангел хранител в този 3-часов, епичен психологически шедьовър на режисьора Пол Томас Андерсън.

Снимка: Getty Images

3. "Мис Съвършенство"

Режисьорът Джоел Шумахер първи оценява потенциала на актьора и му дава главна роля в малка драма, която снима след провалните "Батман: Завинаги" и "Батман и Робин". Хофман си партнира не с кого да е, а със самия Робърт де Ниро. Героят на Де Ниро е консервативен полицай, който изкарва инсулт, след което е принуден да започне рехабилитационна програма, включваща уроци по пеене при съседа му, травеститът Ръсти (Хофман).

Кадър от "Мис Съвършенство"
Снимка: Getty Images

4. "Почти известни"

15-годишният Уилям Милър (Патрик Фъджит) мечтае да бъде рок журналист. Редакторът на вестник в Сан Диего Лестър Бенгс (Хофман) му дава 35 долара, за да напише статия за концерт на Блек Сабат. Тази възможност ще открие таланта на Милър за "Ролинг Стоунс" и той ще поеме на турне с групата "Стилуотър", което ще промени живота му изцяло.

"Почти известни" е от последните филми, в които светът на рок музиката е показан изцяло от романтичната му страна.

5. "25-ият час"

Филмът на Спайк Лий е заснет скоро след събитията от 11 септември 2001 г. и пряко разсъждава върху последствията от тях за живота на Ню Йорк.

Осъденият наркодилър Монти (Едуард Нортън) изкарва последните си 24 часа на свобода в компанията на приятелите си, сред които Джейкъб Елински (Филип Сиймур Хофман) - преподавател в колеж, изпитващ влечение към една от ученичките си.

Едуард Нортн и Филип Сиймур Хофман
Снимка: Getty Images

6. "Капоти"

Първа номинация за "Оскар" и веднага победа.

Хофман смъква 20 килограма, за да влезе в ролята на големия американски писател Труман Капоти. Филмът разказва за периода, в който той пише книгата "Хладнокръвно". Когато излиза на сцената в Кодак Тиътър, Хофман благодари на майка си. "Тя отгледа сама 4 деца и само това е достатъчно, за да сме ѝ благодарни цял живот. Тя първа ме заведе на театър."

7. "Съмнения"

В католическо училище в Бронкс една монахиня (Мерил Стрийп) започва да подозира свещеник (Филип Сиймур Хофман), който е прекалено близък с тъмнокожо момче.

Филмът по пиесата на драматурга Джон Патрик Шангли носи още една номинация за "Оскар" за актьора и предвещава "културата на отмяната".

Мерил Стрийп и Филип Сиймур Хофман
Снимка: Getty Images

8. "Кешбол"

Спортна драма от сценаристът на "Социалната мрежа" и "Делото срещу седемте".

Треньорът на бейзболен отбор в Оукланд Били Бийн (Брад Пит) решава да подбере играчите си за новия сезон, използвайки математически алгоритми, с които му помага икономистът от Йейл Питър Бранд (Джона Хил). Новаторският им подход среща неодобрението на консервативния мениджър на отбора Арт Хауи (Хофман).

Снимка: Getty Images

9. "Нюйоркска пиеса"

В "Ани Хол" на Уди Алън главният герой се страхува, че тъй като Вселената се разширява постояно, един ден тя няма да издържи и ще се пръсне в резултат, на което всички ние ще изчезнем.

Горе-долу това се случва и с театралния режисьор Каден Котар (Филип Сиймур Хофман), който започва работа върху нова постановка, но скоро наема цял самолетен хангар, в който разполага стотици и хиляди актьори, построява за тях декорации и ги принуждава да живеят денонощно в тази реплика на Ню Йорк. 

10. "Учителят"

В "Учителят" от режисьора на "Магнолия" Пол Томас Андерсън, Хофман практически е в ролята на Бог. Той е водач на секта, наречена Каузата, който взима под крилото си травмирания от Втората световна война ветеран Фреди (Хоакин Финикс).

На партито по случай края на снимките Хофман изпива първото си питие след 22 години въздържане, което след време ще доведе до края на живота му.

via GIPHY