Д-р Неделя Щонова е сред 16-те звездни участници в най-бляскавия и магнетичен световен танцов формат „Dancing Stars“, който започва на 20 февруари по bTV. Тук събрахме 10 любопитни факта за нея.

1. Д-р Неделя Щонова, PhD, специалист невролог, вече 24 години е автор и водещ на предаване за проактивна здравна култура, което налага стандарти в съвременната здравна журналистика, базирани на научни факти.

2. През 2010 г. в Стокхолм, в конкуренция с 22 страни и участието на водещи световни медии – BBC, Canal France International, Rai Uno, Rai Tre, The Times, Corierre della Sera и др., предаването на д-р Щонова печели Голямата награда – златна статуетка, и се превръща в номер едно медицинско предаване в света на тема захарен диабет за 2010 г.

3. "Обожавам да танцувам. Танцът - това са моите криле. Връщам се при крилете си. Влизам в “Денсинг старс”. Ще танцувам за вас с цялата си любов. И отдаденост. Влизам с мисия - да вдъхновя хората за проактивен подход към здравето и да ги влюбя в осъзнаването, че нашите тела са създадени за да се движат. Движението е извор на здраве, сила и добро настроение, повишава ефективността на мозъка, намалява стреса, укрепва сърцето и имунната система. Обичам ви. Бъдете с мен. И … нека танцуваме заедно" - сподели Неделя Щонова в Инстаграм.

4. Д-р Щонова има защитен научен дисертационен труд в клиниката по неврология, УМБАЛ „Александровска“, МУ – София, с научни ръководители академик проф. д-р Лъчезар Трайков и проф. д-р Лъчезар Гроздински. Темата на доктората е “Ролята на психосоциалните рискови фактори за акцелерация на централна и периферна атеросклероза.”

5. Американската кардиологична асоциация избира д-р Неделя Щонова като лице и посланик за България на една забележителна инициатива – Национална кампания “Go Red for Women”, посветена на грижата за женското сърце.

6. Носител е на наградата "Златно перо" в категорията за телевизионна журналистика.

7. Неделя е правила редица впечатляващи интервюта с пациенти, преборили трудни диагнози, световноизвестни лекари, писатели и личности. Сред тях знакови са разговорите й с Дийпак Чопра, д-р Марк Уолин, д-р Габор Мате, д-р Бен Карсън, американският неврохирург разделил сиамските близнаци, както и това с главния медицински кореспондент за CNN и многократен носител на награда “Еми”, един от най-уважаваните журналисти в света, интервюирал Далай Лама, Доналд Тръмп, Барак Обама – д-р Санджай Гупта. Световноизвестният неврохирург застана за първи път пред българска медия – ексклузивно, в 33 незабравими минути!

8. Още по-впечатляващо и силно беше интервюто, което д-р Неделя Щонова направи с поп звездата Тина Търнър. В него кралицата на музиката за първи път пред българска аудитория сподели за трудностите и възстановяването си от инсулт, рак, бъбречна недостатъчност и бъбречна трансплантация.

9. През 2021 година излезе и първата авторска книга на д-р Щонова – “Хвърчило към рая”. За по-малко от една година книгата претърпя 4 тиража и се превърна в абсолютен бестселър. А в класацията БГ ТОП 101 на “Хеликон” за най-продавани книги на 2021 г. в България, “Хвърчило към рая” е под номер 5.

10. Със своята активна просветителска дейност д-р Неделя Щонова успя да наложи “Духът на здравето” като основен източник за научно-базирана здравна информация. Наградена е в Категория “Икар на здравето” - Будител на годината за здраве и духовност Награда - “Чудотворният просветител” за цялата тази своя посветена, дългогодишна и целенасочена просветителска дейност с цел съхраняване духовността и здравето на нацията.