Йоана е кулинарен блогър, фотограф, майка и сред всичко това може да ви приготви най-вкусния галет с рикота, мед и череши. Рецептата за него, както и за още стотици приготвени от нея ястия може да откриете на Кулинарно - в кухнята с Йоана. Каним я в нашата тема "Лято в чаша", защото сме сигурни, че ще ни сипе нещо главозамайващо. И не бъркаме!

 

Снимка: Йоана Петрова

Участвайте в нашата игра с награди и има шанс да спечелите уникално българско малиново вино. 

Лятото за мен е най-зареждащият сезон. Топъл, светъл, весел, уханен и безобразно вкусен. Започне ли летният сезон, имам огромно желание да използвам в кухнята си всичко, което той ми дава. От самото му начало, че чак до средата на есента, има такова богатство на продукти, голяма част от тях обаче за кратко в този период. Не мога нито да му устоя, нито да му смогна. Обичам да се разхождам по пазарите, да се радвам на пъстротата от зеленчуци, плодове, зеленолистни и билки. Обичам да пълня фруктиерата у дома с плодове в най-различни цветове, правя това и с храната за вечеря, като еднообразието не ми е привично. А и няма как, при това богатство! Затова много му се радвам. При такова разнообразие, въображението се преражда, за да достави още по-голяма наслада на ума и на небцето. С всяко изминало лято то надгражда идеите, комбинациите, вкусовете и преживяванията с нови и така се чувствам пълна, задоволена и щастлива, при все че всяко лято ни дава едни и същи продукти.

Чашата ми винаги е пълна с вино, с което съчетавам храната и както може да се подразбере от нейното разнообразие през лятото, виното в чашата също е разнообразно. Обичам да опитвам нови за мен вина, харесва ми да откривам подходящите съчетания с храна за тях. Това несъмнено дава още по-голямо удоволствие и от храната, и от виното. 

Но не винаги е така или поне не, когато искам напитка без храна. В разгара на лятото, понякога е твърде горещо, за да си сипя в чаша, пък макар и добре охладено розе в пет следобед. Затова избирам коктейлите. Един от любимите ми също включва вино - пенливо. Това е известният Aperol Spritz, който се предлага във всеки един бар сега, но аз често си го приготвям у дома. Състои се от Просеко, Аперол, малко газирана вода и резен портокал, а съотношенията им за коктейла могат да се прочетат дори на етикета на бутилката с италиански аперитив Аперол. Коктейлът не е твърде алкохолен, когато сложа повече лед и е освежаваща напитка в летния безгрижен следобед. 

Снимка: Йоана Петрова

Продължавам да си го приготвям от време на време, но от три години намерих нещо сходно, с което да разнообразявам. Откакто открих ликьора от бъз St-Germain, прочетох няколко предложения за коктейли с него и с радост установих, че съществува подобен на Аперол Шприц, само че вместо Аперол се добавя от ликьора от бъз. След като направих веднъж, толкова ми хареса, че продължих да го надграждам с каквото ми хрумне. Така се роди моят нов летен коктейл, в който освен Просеко и ликьор от бъз има още сироп от рози и горски плодове, най-често ягоди или малини.

Пенливото вино гъделичка езика, ликьорът от бъз и сиропът от рози носят флорален аромат, а плодовете - своята свежест и ярък цвят. Това е моето лято в чаша. И понеже отварянето на бутилка пенливо вино непременно е свързано с нейното изпразване, това е и коктейл за споделяне. Но и не само заради това, защото всичко е по-приятно и вкусно, когато е споделено. Особено напитка като тази. 

 

Снимка: Йоана Петрова

РЕЦЕПТА

В чашата слагам лед и наливам около 30 мл ликьор от бъз.
Добавям около 15 мл сироп от рози и няколко ягоди или малини, които намачквам с лъжица директно в чашата, за да отделят от аромата си.
След това доливам с Просеко и се наслаждавам.


Снимка: Йоана Петрова

Наздраве! За пъстрото, свежо и весело лято! 

  • Специалната Маргарита с ликьор от пъпеш на Елени от MasterChef
  • Как Петя Карабойчева от MasterChef приготвя любимия си коктейл “Bloody Mary”
  • Две е повече от едно: фреш от диня и джин с босилек - коктейлите на Румяна Босева - Лулу
  • Коктейл "Белини" - защо един от най-известните италиански коктейли е кръстен на венециански художник от 15-и век
  • Върджин Пина колада от артистичната Неда Соколовска  
  • Коктейлите по време на Сухия режим в САЩ - история и рецепти
  • Виетнамката Куин Чан лови риба в село Хайредин и приготвя коктейл със сок от бъз
  • Голяма забава с любимия коктейл "Skinny Bitch" на Евелин Малезанова
  • "Мисис България Европа" 2017 Анна Стефанова обожава тихите местенца на морето и коктейл с лайм
  • Сангрия е лятната „награда” на Ромина Тасевска (+ бонус рецепта)