Кралица Камила отдаде почит на покойната си свекърва кралица Елизабет Втора, като носеше тиара, която дълго време се смяташе за любима на Нейно Величество.

76-годишната кралица придружи 74-годишния крал Чарлз в Mansion House, където монархът взе участие в церемония, наситена с история, и вечеря с бизнес лидери.

Снимка: Getty Images

Камила беше облечена с дълга черна рокля с блестящи флорални елементи на Брус Олдфийлд – любимият дизайнер на съпругата на Чарлз, който създаде и тоалета й за коронацията. А на главата й виждаме тиарата „Момичетата на Великобритания и Ирландия“, която кралицата носи за първи път след смъртта на Елизабет Втора през септември 2022 г.

Снимка: Getty Images

Както повечето тиари в британската колекция, и тази има дълга история и сантиментална стойност. През 1893 г. е била подарена на кралица Мери като сватбен подарък. Кралица Мери от своя страна я подарява на Елизабет в сватбения й ден през 1947 г. Тя е и най-известната сред британските кралски тиари, тъй като Елизабет Втора е изобразена на някои банкноти именно с нея.

.

Снимка: Getty Images

Тя носи диадемата по време на една от първите си публични изяви след погребението на баща си Джордж VI, малко след като се възкачва на престола.

Името на диадемата идва от комитета от жени, които събират средства за създаването ѝ.

Изработена е от сребро и злато и украсена с диаманти, към които за разкош били добавени 14 перли, които по-късно били заменени с 13 брилянта.

Снимка: Getty Images

В личната си колекция от скъпоценности кралица Елизабет Втора притежаваше над 300 бижута – включително 98 брошки, 46 огърлици, 37 гривни, 34 чифта обеци, 20 диадеми, 15 пръстена, 14 часовника и други.