Холивудската звезда Скарлет Йохансон била шокирана и много ядосана, след като OpenAI пусна чатбот със "зловещо подобен" на нейния собствен глас. 

ДВОЙНИЧКАТА НА СКАРЛЕТ - СКАЙ

Актрисата заяви, че преди това е отказала предложение на компанията да озвучава новия чатбот, който чете текст на глас за потребителите. Но когато новият модел, наречен Sky, дебютира миналата седмица, актрисата остана учудена.

Феновете побързаха да направят сравнение между гласа на чатбота и този на Йохансон във филма от 2013 г. Her.

OpenAI заяви в понеделник, че ще премахне гласа, но настоя, че той не е предназначен да бъде "имитация" на звездата.

Йохансон обаче обвини компанията и нейния основател Сам Алтман, че умишлено копират гласа й, пише Би Би Си. 

Снимка: Getty Images

"Когато чух демото, бях шокирана, ядосана и невярваща, че г-н Алтман ще представя глас, който звучеше толкова зловещо подобен на моя", сподели тя. "Г-н Алтман дори намекна, че приликата е умишлена, като туитна една-единствена дума "нея" - препратка към филма, в който играх, Саманта, виртуална жена, която изгражда интимна връзка с човек."

КОНФЛИКТЪТ?

Актрисата, която е номинирана за две награди "Оскар", заяви, че първоначално е била потърсена от г-н Алтман за озвучаване на новия чатбот през септември.

Снимка: Getty Images

"Той каза, че чувства, че гласът ми ще бъде утешителен за хората."

Но в крайна сметка тя отхвърлила предложението по лични причини. Два дни преди да бъде пуснат чатботът на Sky, Алтман се е свързал с нейния агент, с покана Йохансон да преразгледа първоначалния си отказ да сътрудничи с компанията. Актрисата е изпратила две юридически писма до компанията, за да установи как е направен гласът.

ИМИТАЦИЯТА НЕ БИЛА ИСТИНА

В изявление, споделено с BBC от Open AI, Алтман отрича компанията да се е опитвала да имитира гласа на Йохансон.

Снимка: profimedia.bg

"Гласът на "Скай" не е на Скарлет Йохансон и никога не е бил предназначен да прилича на нейния. Ние избрахме озвучаващия актьор зад гласа на Скай, преди да се свържем с г-жа Йохансон. От уважение към г-жа Йохансон, ние спряхме да използваме гласа на Sky в нашите продукти. Съжаляваме, че с г-жа Йохансон не комуникирахме по-добре."