Да намериш идеалната жена не е лесно - особено в дигиталния свят.

"Тиндър" и много други приложения за запознанства олекотяват този процес, но не достатъчно, решил програмистът Александър Жадан.

През 2021 г. приятелката му къса с него и той трудно приема раздялата. Две години по-късно намира в себе си сили за нова връзка, но решава да си спести време и пари, а също така да намери максимално добрия вариант - и започва да разработва изкуствен интелект-сваляч.

Александър обучава chatGPT да лайква всяко момиче с поне 2 снимки в Тиндър, а в случай на мач (лайк и от нейна страна) - да започне разговор.

Формулира задачата си просто: "Ти си мъж, който си приказка за пръв път с непозната жена. Целта ти е да я поканиш на среща, но не веднага."

В началото нещата не се получава - ботът повтаря едни и същи реплики в диалога, изреченията му звучат изкуствено, а когато се стига до покана, то предлага за среща безлюден парк в града, известен с високото ниво на престъпност.

Александър ъпдейтнал софтуера и създал втора версия на робота: този път доста по-успешна.

Изкуственият интелект допаднал на 278 момичета, 160 от тях започнали разговор с него, а със 12 се стигнало до среща.

Въпреки това самият Александър оставал недоволен от момичетата, когато се запознавали.

Така създал трета версия на изкуствения интелект.

Тя била толкова успешна, че за месец Александър е получил 4943 съвпадения.


След безброй срещи Александър се запознава с Карина.

Двамата си допаднали и започнали сериозна връзка. 

 

Въпреки това Александър спира с експериментите и създава нова версия на бота - специално за нея.

В моментите, в които той си почива и не е пред компютъра, системата поддържа разговора с приятелката му (която си мисли, че говори с жив човек). Скоро след това изкуственият интелект анализирал данните и стигнал до извода, че е време за брак.

Александър следва съвета му и й предлага да се оженят. Карина се съгласява.

Александър е изчислил, че общо 120 часа време са отишли за работа по проекта, 1500$ за ъпдейт на софтуера и около 2000 евро общо за сметки по заведения по време на срещи.

Според него, ако не беше оптимизирал процеса на търсене, той щеше да изгуби над 5 години и да похарчи в пъти повече пари.

Все още не е ясно каква е реакцията на Карина.

Самият Александър и преди се е хвалил, че умее да борави с изкуствен интелект - твърди, че chatGPT е написал дипломната му работа.