Снежанка - макар името да е едно и също, има (поне) 3 различни персонажа, които се подвиzават под него.

Бихме казали, че Снежанка е типичната жена - 3 в 1. Веднъж е принцеса, друг път е в кухнята, а после е тази, която раздава подаръците на Коледа - няма какво да се лъжем, бащите рядко са инициаторите.

Запознайте се с трите и лица и ще видите, че две от тях са типично нашенски. 

  • "Снежанка" е първият пълнометражен анимационен филм на английски, създаден по едноименната приказка на Братя Грим от "Дисни" 1937 г.
  • Снежанка е златокосата внучка, дъщеря или помощничка (няма консенсус по въпроса) на белобрадия старец дядо Коледа.
  • Снежанка е вкусната салата с цедено мляко и кисели краставички, която днес най-често купувате готова от магазина и половинката ви я обожава.

Така се оказва, че всички - и децата, и възрастните, са се срещали със Снежанка.

Снежанка №1: Красивата принцеса

Тази Снежанка идва от Германия и е световноизвестна. Приказката, в която е главен герой - "Снежанка и седемте джуджета", е позната в много варианти, но най-известен е този на братя Грим, който е публикуван за пръв път още през 1812 г.

В тяхната приказка Снежанка е красива принцеса и единствена дъщеря на краля, който е останал вдовец скоро след раждането ѝ. Дъщеря му въплъщава идеала за красота – лицето ѝ е "бяло като сняг", устните ѝ са "алени като кръв", а косите ѝ са "черни като абанос". И тук се появява едно вълшебно огледало (и някои други приказни създания, като седемте джуджета), една зла мащеха, завист, магии и принц спасител. Съмняваме се, че не познавате приказката и ще спрем дотук. Но признайте, че отровната ябълка, която изкушава нашата Снежанка и я приспива, всъщност я среща с нейното спасение - принцът, който я събужда с целувка.

За да сте принцеса, повярвайте в приказното

Не става само с вяра, трябва и да я прочетете на мъжа си. Покрай всичката празнична еуфория на месец декември, имате нужда точно от сън и от събуждане с целувка. Братя Грим са ви помогнали и имате приказка, с която да обясните на силната половинка, какво правят принцовете. А ако си нямате принц, то отивайте в гората за ябълки. И внимавайте - някои са отровни, други червиви. Вземете поука от приказната героиня и подбирайте всичко около себе си, най-вече хората.

А ако сте скептици, попитайте д-р Карлхайнц Бартелс, който анализра приказката за Снежанка и твърди, че тя е имала реален прототип - Мария София фон Ердал.

Тя е родена през 1725 г. в град Лор на Майн, разположен на 65 км югоизточно от Франкфурт на Майн. Бащата на момичето бил висш благородник, като живеели в замъка Лор. След смъртта на рождената ѝ майка през 1741 г., бащата се оженил повторно. Мащехата й била властна и изискана жена, която правила всичко за децата от първия си брак. В приказките винаги има капчица истина, но нека вашата истина да е свързана само с целувките на принца.  

Снежанка №2:  Салата в българската кухня

Тук името Снежанка краси една вкусна салата, която мнозина българи обожават. Хапваме я на обяд, слагаме я в сандвичи и често гарнираме пържолата за вечеря с нея. От по-възрастните може да чуете, че това е сух таратор, но звучи много... сухо.

Тази вкусотия е българска традиционна салата. Неин създател е българското държавно обединение "Балкантурист" в края на 70-те години на миналия век. Сродна е с гръцката салата дзадзики, с турската джаджък и на подобни в сръбската, македонска и други балкански кухни, но трябва да признаем, че нашето име е най-красиво. Приготвя се с кисели краставички, цедено кисело мляко, чесън и ситно нарязан копър. Днес рядко сами приготвяме нашата "Снежанка" - в супермаркетите има изобилие от готови салати. И все пак, ако имате "Снежанка" в хладилника си, ще ви е по-лесно да сте принцеса, според някои принцове.

Снимка: iStock