Полицайката от Берлин Миа Дагбок започва почти всеки свой работен ден като си прави селфита, на които е с бронирана жилетка и пистолет в кобура. Тя има около 36 000 последователи в Инстаграм, заради кадрите, свързани с работата си, които публикува. Дагбок има също подкаст и блог с име „Дневникът на полицайката“, където описва ежедневието си. Пише и текстове, посветени на равенството между половете и връзките между полицаите.

Миа е на тази позиция от около 5 години. През последните 3 обаче последователите й в Инстаграм нарастват лавинообразно. Тя привлича вниманието им с униформата си, но също с нея предизвиква разгорещени дебати по друга тема - нужно ли е полицаите да разкрват толкова за себе си и работата си?

Оказва се, че много от тях не осъзнават, че публикуването на селфи, на което могат да бъдат идентифицирани, може да има значителни последици върху живота им.

Дагбок се описва като „полицай, кучешка майка и човешко същество“. Тя споделя снимки както от дивана в дома си, така и от плажове в чужбина. Полицайката дори е публикувала коя кредитна карта и банка използва, за което е получила над 4000 харесвания. Това прави като част от дейността си на инфлуенсър, обслужвайки рекламна агенция.

Разрешено ли е обаче полицаите да бъдат инфлуенсъри?

Според Бенджамин Йендро от Полицейския съюз в Берлин в този случай се популяризират продукти, благодарение на професионаления живот, пише Worldcrunch. Според него на хората може да им бъде трудно да направят разлика между официални полицейски изявления и отделни авторитети, публикуващи неща, свързани с работата им. Самият той отправя предупреждения да не смесват личния и професионалния си живот. 

Няма официални данни за броя на полицаите, които присъстват в социалните медии. Също така няма последователни разпоредби относно това какво им е разрешено да публикуват онлайн.

Според Йендро берлинската полицията е твърде небрежна, когато става въпрос за служители, които публикуват снимки от работата си. В германската столица имало вълна от офицери, които публикували селфита в униформите си. 

От друга страна, някои полицейски власти осъзнават, че могат да се възползват от известността на тези т.нар. "инстаграм ченгета". В Долна Саксония полицията иска официално да позволи на служителите си да са активни в социалните медии. 

Според Джулиан Кавол, който изследва явлението в Берлинския университет за приложни науки, служителите публикуват селфита в социалните медии, защото това отговаря на необходимостта им от одобрение и валидиране. Тяхната работа често е тежка и те трябва да се изправят ежедневно срещу много критики и конфликти. А като инфлуенсъри е лесно да получават положителна обратна връзка. 

Бившата полицайка от Дрезден Адриен Колешар разбира колко лесно може да се смеси работата със социалните медии и нещата да излязат извън контрол. Тя е известна като „най-сексапилната“ полицайка в Германия. Тя публикува снимки, на които предимно тренира в спортни облекла или е по бельо в Инстаграм. Но не бикините, а снимка в униформа я прави успешен инфлуенсър. На нея тя е застанала пред патрулната кола, със сплетена коса, втренчила се в далечината. Впоследствие кадърът е изтрит. 

След като публикува снимката, последователите й за ден стават с 5000, а след това с 10 000 повече. Днес има около половин милион. Колешар напуска полицията преди около година и сега работи като инфлуенсър и продуцент на съдържание.

"Харесването на хора с униформи може би има нещо общо с факта, че хората ги свързват със стриптийз", коментира тя.

Колешар напуска полицейската служба и в момента популяризира автомобили, спортни хранителни добавки и козметика. 

Редно ли е полицаи да си правят селфита с униформи?