Български филм на „Оскарите“ – звучи невероятно, но съвсем скоро това може да стане факт. „Нощна смяна“, на режисьорския тандем Еди Шварц – Йордан Петков, спечели наградата за най-добър български филм на 17-ото издание на фестивала за късометражно кино "In The Palace" на 22 септември. Това му дава шанс за номинация на най-престижната филмова сцена в света.

Снимка: Йордан Петков

"Нощна смяна" разказва историята на млад човек, който по неволя попада в нелегалния бизнес за добив на въглища в страната. Двамата режисьори казват, че са вдъхновени от истинските истории, с които се сблъскват по време на първоначалните проучвания за филма.

„Често се случваше  да чуем - "Кой ви каза тази история, откъде я знаете? Това е историята на човек, който познавам! Това се случи с него!" споделя режисьорът Еди Шварц.

Главната роля е поверена на актьора от Народния театър Христо Петков, който си партнира с Биляна Казакова, Александър Евгениев, Иво Кръстев и Петър Тосков. Актьорите успяват да заснемат своите сцени само за седмица, а материалът е толкова много, че в първоначалната си версия, лентата се оказва с дължина от почти час.

Въпреки това, Еди и Йордан успяват да създадат късометражен филм, който докосва публиката и я пренася в един свят, който рядко виждаме на светло. „Нощна смяна“ продължава своя живот по световните фестивалните сцени, а неговите създатели са затаили дъх, в очакване на решението на Филмовата академия.

Повече за филма гледайте на 26 септември в предаването "Тази събота"