По случай 70-годишнината от своето управление кралица Елизабет направи изненадващо изявление, че иска Камила да поеме титлата кралица консорт след нея. 

Думите й определено изразиха привързаността на кралицата към съпругата на Чарлз. Елизабет Втора се надява, че един ден Великобритания ще нарече и нея своя кралица.

Новината определено предизвика доста изненада, тъй като до този момент за Камила бе отредена титлата принцеса консорт.

Снимка: Getty Images

Като цяло също е необичайно един владетел да прави изявления за бъдещите титли на своите роднини, отнасящи се до момент, в който самият той вече няма да е жив.

Едва миналия месец херцогинята на Корнуол беше удостоена с Ордена на жартиерата - най-високото отличие в Англия. Решението беше взето лично от Елизабет II. Втората съпруга на принца на Уелс влезе в Тайния съвет на Обединеното кралство през 2016 г. 

Снимка: Getty Images

Съвсем скоро Чарлз и Камила ще отпразнуват 17-ата годишнина от сватбата си. Наследникът на трона е във втория си брак по-дълго, отколкото беше женен за покойната принцеса Даяна.

От 2005 г., когато се състоя сватбата ѝ с престолонаследника, имиджът на херцогинята на Корнуол постепенно се подобрява. Тя поема все повече официални ангажименти, като покровителства стотици организации и военни полкове. 

Избраницата на принца на Уелс е на 50 години, когато се присъединява към кралското семейство, но изпълнява задълженията си така, сякаш винаги е била готова да представлява короната.

Камила с право е смятана за най-голямата любимка на репортерите сред всички дами от династията Уиндзор.

За нея се твърди, че е открита, любезна и много внимателна. Освен това пресата отбелязва, че херцогинята винаги е в добро настроение и че наистина обича обществената работа. Подкрепя проекти, свързани с редица заболявания, възрастни хора, сексуално и домашно насилие, овластяване на жените, грамотност и изкуство, както и подкрепа на хора в нужда.

Не всички обаче са възхитени от Камила.

Образът ѝ на "разведена" все още е силен извън Обединеното кралство. В Северна Америка, и особено в САЩ, тя остава един от най-малко популярните членове на кралското семейство.

В американското токшоу The View Сони Хостейн нарече херцогинята на Корнуол "кралица прелюбодейка", обвинявайки я, че е разрушила брака на Чарлз и Даяна.

В американското токшоу The View Сони Хостейн нарече херцогинята на Корнуол "кралица прелюбодейка", обвинявайки я, че е разрушила брака на Чарлз и Даяна.

Със сигурност Камила страда от негативното медийно отразяване на живота й през годините.

Втората съпруга на принц Чарлз скромно решава да се нарича херцогиня на Корнуол, а не принцеса на Уелс, от уважение към предшественичката си.

През 2005 г. от двореца заявиха, че когато Чарлз се възкачи на трона, тя ще бъде принцеса консорт, а не кралица консорт. Но 17 години по-късно Нейно Величество реши да промени ситуацията и да изравни снаха си с всички останали съпруги на британски владетели. Това беше огромна стъпка към популярността на Камила, но може би не премахна всички противоречия.

Любопитно е, че макар съобщението на Елизабет да е можело да бъде направено по друг повод, владетелката е избрала точно началото на платинения си юбилей за това. В резултат на това фокусът бе изместен от припомняне на изминалите 70 години към поглед в бъдещето.

Това е логична стъпка, защото Нейно Величество няма нужда от реклама. Но може би има повече нужда да  изрази подкрепа към снаха си, за да улесни живота на сина си в бъдеще.

Кралицата изрази увереността си, че възнамерява да служи вярно на народа си до самия край. 

  • Британските кралски особи левичари – от кралица Виктория до принц Уилям
  • Смешните физиономии на принцеса Шарлот, с които подлуди всички
  • Чаровното видео, с което принцеса Шарлот и Уилям пожелаха успех на „лъвиците“
  • Принцесата, която не се притесни да целуне Чарлз пред всички
  • Снимката, която Кейт направи за 9-ия рожден ден на сина си Джордж
  • Меган Маркъл повтори модния избор на Кейт от премиерата на „Топ Гън: Маверик“
  • Сестрата на Кейт Мидълтън роди момиченце
  • Защо измъчиха принц Джордж с костюм и вратовръзка в толкова горещ ден на Уимбълдън?
  • Защо Кейт целуна принц Уилям на публично място
  • Въздушната целувка на Кейт Мидълтън (с рокля на Alessandra Rich) по време на “Уимбълдън“