Холивудската звезда Джерард Бътлър е завел съдебно дело в петък във Върховния съд на Лос Анджелис срещу продуцентски компании, които са собственици на киностудио "Бояна", съобщава "Холивуд рипортър".

Актьорът твърди, че трябва да му бъдат изплатени най-малко 10 млн. долара от приходите на блокбастъра "Код: Олимп" в боксофиса. Филмът излезе в кината през 2013 г., като сюжетът на лентата е фокусиран върху нападение над Белия дом в американската столица Вашингтон.

Джерард Бътлър е завел съдебен иск за измама срещу "Ню Имидж", "Милениум Медиа" и Padre Nuestro Productions, като твърди, че продуцентските компании никога не са възнамерявали да му изплатят нетната печалба от филма.

"Код: Олимп" инкасира около 170 млн. долара в световния боксофис.

Снимка: Getty Images

Актьорът също посочва в иска си, че продуцентските компании "Ню Имидж" и "Милениум Медиа" понастоящем са в спор с Гилдията на американските режисьори заради пенсионни плащания.

Съдебният иск също така е насочен срещу "преднамерена схема", с която се укриват приходи от филми и се лишава Бътлър от нетната печалба, като споразуменията на продуцентите с дистрибуторите са договорени така, че не трябва да се отчитат всички брутни приходи.

Делото се води от адвокати на кантората Greenberg Glusker в Лос Анджелис, Калифорния.

От "Холивуд рипортър" съобщават, че от "Милениум Медиа" не са коментирали казуса.