Изключително важна и напрегната беше последната седмица за екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ България и за мисията им да помагат за опазване на защитения за България вид кафява мечка. Освен изпратеното официално становище към отговорните институции против отстрела на дивата мечка в района на Белица и активната им работа по проекта за Актуализиране на план за действие за вида кафява мечка, екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ България успя да осъществи и един изключителен важен трансфер.

Снимка: FOUR PAWS Христо Владев

Хуба, Вихър и Горан - трите малки мечета, намерени в Родопите от РИОСВ-Смолян, които прекараха няколко седмици в ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, вече се намират в центъра за рехабилитация на кафяви мечки в Гърция – ARCTUROS.

„Много сме щастливи, че трите спасени мечета вече са в ARCTUROS. Те се чувстват добре. Беше голямо предизвикателство, както за екипа ни, така и за самите мечета. Нашето желание е да дадем шанс на Хуба, Вихър и Горан за живот в дивата природа - която е техният естествен хабитат“, споделя Димитър Иванов, директор на ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в град Белица, където мечетата прекараха няколко седмици в очакване на преместването си.

Снимка: FOUR PAWS Христо Владев

  

Мечетата с красиви горски имена - Хуба, Вихър и Горан, започнаха дългото си приключение по пътя към тяхното завръщане в дивата природа. Екипът на ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ в гр. Белица, който ЧЕТИРИ ЛАПИ управлява в партньорство с Фондация Бриджит Бардо, подкрепен от българските власти в лицето на МОСВ, пое грижите за мечетата за няколко седмици, осигурявайки им специална диета и всички необходими условия. Гледачите им осигуриха и безопасно транспортиране в подходящ за възстановяването им център. 

Спасяването на Хуба, Вихър и Горан 

Припомняме историята на трите мечета, която бързо се разпространи в интернет и медиите в България и чужбина в началото на юни. На 4-ти юни екипи на Министерството на околната среда и водите откриха самотно мече в Родопите, а малко по-късно - и още две в същия район. Първото - женско, а другите две - стресирани и  уплашени мъжки. И трите бяха транспортирани ПАРКА ЗА ТАНЦУВАЩИ МЕЧКИ, където веднага получиха професионална грижа с минимален човешки контакт.

Първата стъпка  - дългото транспортиране на Хуба, Вихър и Горан вече е факт, но бъдещите предизвикателства за тях тепърва предстоят. Приключението на мечетата изисква много ресурси за ежедневната грижа за тях и за възстановяването им, а ЧЕТИРИ ЛАПИ ще продължи да прави всичко по силите си за това Хуба, Вихър и Горан да се върнат в дивата природа в България.

Снимка: FOUR PAWS Христо Владев

За ЧЕТИРИ ЛАПИ:

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните, която помага на изложени на прякото човешко влияние животни, разкрива случаи на насилие, спасява животни в нужда и ги защитава. Основана през 1988 г. във Виена от Хелмут Дунглер и приятели, организацията се бори за свят, в който хората се отнасят към животните с уважение, съчувствие и разбиране. Кампаниите и проектите на ЧЕТИРИ ЛАПИ са насочени към животни компаньони, в това число бездомни кучета и котки, към селскостопански и към диви животни, като мечки, големи котки и орангутани, които се отглеждат при неподходящи условия, както и в зони на бедствия и конфликти. С представителства в Австралия, Австрия, Белгия, България, Великобритания, Виетнам, Германия, Косово, Нидерландия, САЩ, Тайланд, Украйна, Швейцария и Южна Африка, както и спасителни центрове в единадесет страни, ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява неотложна помощ и дългосрочни решения.