Тази вечер зрителите на bTV Cinema ще имат възможност да гледат премиерния филм „Дюнкерк“ на изключителния режисьор Кристофър Нолан. Това е една от най-добрите му ленти и един от най-уникалните филми за Втората световна война. И докато Нолан се справя прекрасно в пресъздаването на изменчивото усещане за време, филмът има един сериозен пропуск – не научаваме нищо за жените, които са блокирани във Франция заедно с британските войници.

Жените в британската армия през Втората световна война

Снимка: Getty Images

През 1938 г. светът е в навечерието на най-смъртоносната война в историята. Великобритания се готви за евентуална война с Германия и е предложено в армията да бъдат записвани и жени. На 23 юни 1938 г. е предложено създаването на Спомагателната отбранителна служба, съставена само от жени. Този клон на британската армия е официално съставен през септември 1938 г., а името е променено на Спомагателна териториална служба.

Снимка: Getty Images

Жените в британската армия не са участвали в битките, но са получили основно военно обучение. Взето е решение те да получават 2/3 от заплатата на мъжете войници. Жените в Спомагателната териториална служба заемат множество длъжности – от готвачки и чистачки, до чиновнички, телефонистки и шофьори.

Жените от британската армия при евакуацията на Дюнкерк

През лятото на 1940 г. нацистката армия нанася тежък удар срещу британците във Франция. Налага се всички британски военнослужещи, приклещени в крайбрежния град Дюнкерк, да бъдат евакуирани. Така започва една от най-напрегнатите операции през втората световна война. И, както вече стана ясно, Кристофър Нолан е свършил чудесна работа в пресъздаването на напрежението.

Заедно с войниците обаче в Дюнкерк е имало около 300 жени от Спомагателната териториална служба, които са работели като телефонистки. Когато евакуацията започва, те са сред последните, които се качват на лодките и се отправят към британските острови.

Снимка: Getty Images

Важно е да не забравяме ролята на тези жени във войната, защото макар идеята е те да стоят далеч от битките, това не винаги е възможно. Според британския сайт memoriesofwar.org.uk по време на войната 335 жени от Спомагателната териториална служба са убити, 94 изчезват безследно, 302 са ранени, а 20 са пленени.

След края на войната Спомагателната териториална служба продължава да съществува и в нея да се записват жени. През 1949 г. службата е разпусната и е създаден Женският кралски армейски корпус, в който много от жените продължават да служат.

Снимка: Getty Images

„Дюнкерк“ и как филмът на Нолан пресъздава ужаса на войната

Въпреки че Нолан е решил да пропусне тази част от историята, филмът определено си заслужава. Режисьорът е разказал историята на евакуацията чрез три сюжетни линии, които са ни показани паралелно, но се развиват в различен диапазон от време – 1 седмица, 1 ден и 1 час.

Снимка: imdb.com

Според много почитатели на режисьора това е най-добрият му филм, както и един от най-сложните, което не е малко, като се има предвид, че той е създал „Черният рицар“, „Генезис“, „Интерстелар“ и „Тенет“.

За да допълним усещането и да ви потопим напълно в света на голямото кино, ви предлагаме да следите програмата на bTV Cinema, която през април включва 10 телевизионни премиери за България, над 60 топ заглавия от света на Академията, качествено кино всяка вечер от 21 ч. до след полунощ.

  • Филмов цитат на деня: "Добрият Уил Хънтинг"
  • Филмов цитат на деня: "Мостовете на Медисън"
  • „Различните Оскари“, епизод 7: И Оскари 2021 отиват при...
  • Салма Хайек и Антъни Хопкинс отпразнуваха втория "Оскар" на актьора с танци (ВИДЕО)
  • Филмов цитат на деня: "Американски прелести"
  • Мария Бакалова и Парис Хилтън хванати за ръка на партито след Оскарите
  • Леонардо ди Каприо вместо Мадс Микелсен: Задава се американско "Още по едно"
  • Скот Рудин е новият Харви Уайнстийн: "Истинско чудовище"
  • Филмов цитат на деня: "Джуно"
  • 5-те изумително красиви рокли, с които Мария Бакалова впечатли всички