На 6 септември 1885 г се извършва съединението на Княжество България и Източна Румелия. Днес не е поредната дата от календара, която от делничен ден се превръща в почивен, а ден, в който да се гордеем и да си спомняме.

Уроците, които ни дава Съединението през 1885 година, са актуални и днес. Преди толкова много години показахме на света, че сме силни, че можем да бъдем единни и че когато работим заедно за една кауза, тя се случва. Това ни прави значими, открояващи се, гласът ни започва да се чува и Великите сили тогава обръщат поглед към нас като към народ, който иска и има сили да бъде единен.

Благодарение на събитията от края на по-миналия век, България днес е това, което е. Често не осъзнаваме какво събитията от миналото означават сега. Представете си, че и тогава е имало вражди и дрязги между съседи, между фамилии и дори в семейството. Но хората пренебрегват всички тези разногласия и започват да мислят като един човек – само така заветната цел е могла да бъде постигната.

Снимка: Ладислав Цветков

Нека бъде единни, нека съединяваме, а не разделяме, нека се учим да работим в екип, за да бъдем силни! Честит празник на всички българи!