До 5 декември 2022 г. можете да подадете своя глас в конкурса „Дърво с корен 2022” и да подкрепите онези дървета, които най-силно ви докосват с историята и с присъствието си сред нас.

Гласува се между номинираните от журито десет финалиста в категорията „Дърво с корен 2022“ и тримата финалиста в категорията „Вековните дървета говорят“. Победителят в допълнителната трета категория „Млад природолюбител” ще бъде опрелелен от журито и ще бъде обявен заедно с избраните чрез гласуване победители в другите две категории.

Категория “Дърво с корен” е насочена към дървета, които са станали важна част от делника и празниците на местната общност, нечий род или отделен човек и са се превърнали в символ и пазител на населеното място.

Категория „Вековните дървета говорят“ събира впечатляващи вековни дървесни видове, свързани с исторически събития, значими личности или местни предания. Измежду всички представени номинации тази година най-много са тези за полски ясен, вековен дъб и чинар.С най-интересните дървета, които бяха избрани от жури за участие във финалния кръг на конкурса през 2022 г., можете да се запознаете тук.

Любопитните истории на всички постъпили номинации са публикувани на Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“.

Изберете вашите любимци в “Дърво с корен” и “Вековните дървета говорят” и гласувайте за тях до 5 декември.