На церемонията по награждаване, която се проведе вчера в Полски институт в София, бяха обявени победителите в 10-то юбилейно издание на конкурса, търсещ любимите на хората дървета и техните истории. В онлайн гласуването най-голяма подкрепа получи 500-годишен дъб от великотърновското Ново село, който с убедителна преднина и 1073 гласа спечели първото място и стана носител на титлата „Дърво с корен“ за 2019 г.

Достолепният дъб в центъра на селото е мълчалив свидетел на създаването на селото на склоновете на Балкана на място, където някога е имало гъста дъбова гора и блата. Той пази историята на Ново село от изграждането му през 1750 г. до днес. Номинацията бе подадена от Дарина Арнаудова-Горчакова – журналист в БНР. Тя споделя: „Петвековният дъб в самия център на селото, пред който от пет чучура струи бистра ледена вода, грабна вниманието ми. Може би и на вас ще ви бъде интересно да научите тази история.“

Кметът на селото Христо Христов споделя, че през 2010 г., при честване на годишнина от основаването на селището, до старото дърво жителите засаждат млад дъб от жълъд на вековното дърво, с идеята двете дървета да вплетат корените си и - докато „старецът“ е още жив и помни - да предаде историята на Ново село на младото дръвче.

В категория „Вековните дървета говорят“ победител тази година стана над 500-годишен източен чинар, растящ в кв. „Косова махала” в гр. Гоце Делчев. Той застана на първо място с 540 гласа. Дървото е най-голямото, най-известното и най-старото в града, една от неговите емблеми. Сред жителите е известно като Бей чинар – име, дадено му от старите неврокопчани, тъй като някога в близост до него е бил конакът на влиятелния турчин Рифат бей.

Тази година журито връчи допълнително и една специална награда – на Димо Троянчев от Пазарджик за изпратената от него номинация на 200-годишен обикновен орех в местност Юрта край с. Карабунар, общ. Септември. Той впечатли журито с дейното си отношение в опазването на вековни дървета – по негова инициатива и със съдействието на кмета на селото Иван Каменарски миналата година орехът е бил регистриран и обявен за защитено дърво по смисъла на Закона за биологичното разнообразие.

Първенецът в конкурса, спечелил титлата „Дърво с корен 2019”, ще бъде посетен за експертен оглед от арбористи, които ще направят препоръки за мерки за подобряване на състоянието му. Дъбът в Ново село автоматично става и финалист в международния конкурс „Европейско дърво на годината 2020”, в който ще представи страната ни догодина. Надяваме се, че любимецът на с. Ново село ще получи силна подкрепа от цялата страна, за да заеме достойно място сред останалите отличили се и обичани дървета от хора от 17 държави. Гласуването ще се проведе през февруари 2020 г. на www.treeoftheyear.org