Профилът в Туитър на Кание Уест е бил спрян в петък сутринта, след като Илон Мъск каза, че нарушава правилата на платформата за подбуждане към насилие, пише Си Ен Ен.

"Дадох всичко от себе си. Въпреки това той отново наруши нашето правило срещу подбуждането към насилие. Профилът ще бъде спрян“, написа Мъск в Туитър.

Снимка: Getty Images

Кание Уест, който законно смени името си на Йе, сподели поредица от антисемитски коментари в Туитър през последните месеци – поведение, което доведе до прекратяването на редица бизнес сделки с големи марки, в които музикантът участваше - като партньорство със спортния гигант „Адидас“.

Снимка: Getty Images

На фона на обвиненията в антисемитизъм американският рапър наскоро открито заяви и симпатиите си към нацисткия диктатор Адолф Хитлер.

"Виждам доброто и в Хитлер. Обичам всички и евреите не могат да ми кажат: "Можеш да ни обичаш, можеш да обичаш това, което правим с договорите, можеш да обичаш това, което популяризираме с порнографията". ...Не е позволено да кажа открито, че този човек е направил нещо добро и ми писна от това. У всяко човешко същество има нещо ценно, с което допринася за света. Особено Хитлер", заяви Уест в предаването InfoWars с конспиративния теоретик Алекс Джоунс. Рапърът нарече Хитлер "човекът, който е изобретил магистралата и микрофона, който използвам като музикант".

Снимка: Getty Images

В края на октомври Си Ен Ен съобщи, че Уест се възхищава на Хитлер и дори искал да нарече албума си на името на водача на нацистка Германия. Според бизнес мениджър, работил с Уест, рапърът е създал враждебна работна среда, включително заради "манията" си по Хитлер. Той твърди, че Кание се възхищава на това как Хитлер е успял да "натрупа толкова много власт" и как нацистите са използвали своята пропаганда.

Снимка: Getty Images

Няколко други източника съобщиха на канала, че Уест е предложил да нарече албума си от 2018 г. „Hitler“, но в крайна сметка е променил решението си и го е нарекъл „Ye“.

Втората световна война, отприщена от Хитлер, е най-опустошителната и кървава война. В нея загиват над 55 милиона души, от които 27 млн. само в Съветския съюз. Големи загуби претърпяват Полша (около 6 млн. души), Югославия (1,7 млн. души), Китай (над 5 млн. души) и други страни. Загубите в САЩ са 400 000 души, а във Великобритания - 370 000 души. Общите загуби на Вермахта са 13,4 млн. души, включително 10 млн. на съветско-германския фронт. Армиите на съюзническа Германия губят 1,7 млн. души. Загубите на Япония са над 2,5 млн. души. Политиката на преследване и изтребване на евреите, провеждана от режима на Хитлер и неговите съюзници, води до смъртта на 6 млн. души в периода 1933-1945 г., пише още БГНЕС.