На 25 март 2023 (събота) ще изгасим осветлението за един час от 20:30 ч в рамките на събитието "Часът на Земята". Всяко едно домакинство може да даде своя принос, като изгаси електрическите си уреди. Можем ли да издържим 60 минути без телевизор, хладилник, печка и компютър или сме свикнали да сме консуматорско общество и това ще ни затрудни?

Часът на Земята в България


За час на тъмно ще бъдат много градове в България, сред които Бургас, Русе, Пловдив, Велико Търново, Шумен и други. В София ще притъмнеят много важни сгради.


Един час на тъмно – нашите предложения:

-    Романтична вечеря за свещи – класика. Пригответе си храна предварително, защото няма да можете нито да готвите, нито да претопляте.
-    Направете палатка от одеала и чаршафи по средата на стаята и изкарайте приятно с децата си

вътре в нея. Може да им разказвате приказки, гатанки и други.
-    Използвайте светлината на свещите, за да си направите театър на сенките на стената.
-    Сгушени под завивките... вие си знаете какво правите там.
-    Разказвайте си страшни истории за призраци и вампири, докато осветявате лицата си с фенерчета
- Медитирайте.
- Играйте на сляпа баба и криеница.

И малко история...

<strong>60 минути без електричество <em></em>= съпричастност към климатичните промени.</strong><strong></strong><em><strong><br />Снимка: WWF</strong></em>"Часът на Земята" започва през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми изгасяват осветлението си за един час.

По този начин показват, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. От тогава до сега това събитие се превърна в една от най-мащабните световни инициативи за борба с климатичните промени.

Виж изненадващи факти за Космоса във видеото