Чували ли сте фразите „Нямаме пари за това“ и „Не, няма да ти го купя, твърде скъпо е“ като дете? Със сигурност разбирате родителите си и не ги обвинявате за постъпките им, но навиците от детството остават.

Психолози като Карина Грудина установяват, че още в детството си хората успяват да програмират вредни нагласи, които в един момент започват да им пречат да развият пълния си потенциал и да достигнат други нива на доходи. Хората от 90-те са усвоили и запазили няколко нагласи, които значително им пречат не само да забогатеят, но и да печелят толкова, на колкото реално са способни. Специалистът изпробва всички съвети и техники не само върху себе си, но и върху няколкостотин свои клиенти.

Ако парите идват лесно, значи нещо не е наред

Децата на 90-тегодини са сигурни, че за да печелят много, трябва да работят усилено. Ако парите идват лесно, това означава, че нещо не е наред, например, че са свързани с престъпност. С честен труд не се печели много! Самият процес на печелене на пари по онова време има негативно звучене. През 90-те обикновеният и честен човек живее от заплата до заплата и ако има пари, хората започват да го сочат с пръст като бандит.

Да имаш много пари е опасно

Снимка: iStock

Тези, които имат много пари могат да бъдат ограбени или пък да не са в състоятелност да изпълнят задълженията си към семейството. Тук влияят и множеството кризи, през които преминава страната ни. Много хора губят състоянието си, заради нестабилността на държавата. Така поколенията едно след друго губят пари. И днес мнозина обясняват нежеланието си да натрупат капитал или да спестят за бъдещето поради факта, че всичко може да се обезцени в определен момент.

Децата на деветдесетте години все още трудно предприемат нещо ново. 

Поколението Z - родените след 2000 г., правят хиляди левове в социалните медии. Какво трябва да направят тези, които изглежда са заседнали в някаква междинна позиция?

Ето как да промените ситуацията:

Осъзнайте старите нагласи

Психолозите смятат, че разпознаването на проблема е огромна стъпка към разрешаването му. Вашите родители са ви предали и двете добри неща – сила, подкрепа и нагласи, които може да са работили в миналото, но сега са напълно без значение и ви пречат да постигнете целите си.

Как реагираха родителите ви, когато изведнъж някой започне да печели повече? Как баба ви говореше за тези, които нямаха финансови проблеми?

Най-вероятно сега подсъзнателно пазите всички тези нагласи. Може да не го осъзнавате, но всеки път, когато имате възможност, в главата ви започва да звучи гласът на някой от близките ви. Всъщност припомнете си, че имате друга цел, която изисква различен начин на мислене.

Формирайте нови нагласи

Снимка: iStock

Каква е новата ви цел? Какво искате? Само вие, без да се съобразявате с мнението на близки и хора от миналото. Решете сами как виждате работата и живота си. Можете да работите лесно и с удоволствие, ако правите онова, за което някога сте си мечтали.

Създайте нова среда

Резултатите се постигат по-лесно в благоприятна среда. Намерете хора, които ще ви помогнат с изграждането на нов начин на мислене, такива, които ще ви научат на нещо ново и не на последно място ще ви изпълнят с вяра.

Ако около теб има девет милионери, ти ще станеш десетият

Затова бъдете приятели с успешни хора, които печелят много. Не е достатъчно обаче само да ги добавите като приятели в социалните мрежи – трябва да общувате с тях. Организирайте си среща с хора, които печелят повече от вас, за да разберете какво точно правят. Преценете дали сте способни да повторите действията им. Можете дори да се събирате с група от хора с еднакви мисли, да се срещате редовно и да споделяте резултатите си.

Тренирайте гъвкаво мислене

Децата на 90-те нямат развити качества като спонтанност и бързи реакции. Не експериментират и не опитват нови неща. Във времето на 90-те никой не взема предвид желанието на децата, а всичко се случва по точно определен шаблон. Следователно личността не е имала възможност да се разкрие. Сега е моментът, в който трябва да се развиете. И да започнете да проявявате своя потенциал.

За децата от 90-те години това е по-трудно, отколкото за другите поколения, защото те са израснали в среда, в която не е безопасно да се открояват. „Седни тихо“ и „Бъди като всички останали“ са изрази, които ви казват да вършите всичко по конкретни правила. Важно е да приемете новата си роля съзнателно и да започнете наново с ясното съзнание  за рисковете, които ви очакват.

Поемете отговорност

Снимка: iStock

Никой не е отговорен за вашите постъпки. Старият строй вероятно налага подобен тип мислене, че някой друг е виновен за това, което се случва. Всъщност вие и вашите решения сте отговорни за случващото се в живота ви.

Хората на 90-те не са вземали решения за училище, университет или работа, защото за всичко това вече е помислила държавата. Ако са имали някаква отговорност, тя е била колективна. Когато целите са постигнати, всички са доволни, без значение дали само един е бил действащото лице за резултата, или пък няколко човека са се трудили.

Човек, който не знае как да поеме отговорност, не е достатъчно израснал. Трудно е да вземате решения сами, особено ако те са изключително важни. Без богатството да бъдете зрели и отговорни хора, не можете да печелите много пари, нито пък да постигнете мечтаните цели. Започнете да разширявате зоната си на отговорност. Вие влияете на всеки аспект от живота си и нито родителите ви, нито съпругът ви, нито децата ви, са отговорни за вашите действия.