Ако имате нужните знания в областта на граматиката, или пък притежавате таланта да пишете добре, има няколко начина, по които може да използвате уменията си практично и да спечелите от тях.

1. Частни уроци
Целогодишно може да давате частни уроци по български език и/или литература. Търсенето в тази сфера има своите върхови моменти, както и спадове, но някои ученици се подготвят и целогодишно по тези предмети. Октомври месец е стартов за търсене на частни учители, които да помагат на учениците да доразвият своите умения. Февруари също е силен месец, защото кандидат-студентите започват да трупат допълнителни знания и умения, освен тези, които получават в училище.

Може да предложите своите умения:

- в частна образователна школа
Плюсове - така със сигурност ще имате клиенти.
Минуси - заплащането и работното време са фиксирани.

- с лична обява; може да пишете във форум, чията основна аудитория са учениците или да залепите съобщения около училищата
Плюсове – имате директен контакт с търсещия вашите услуги
Минуси – оставяте контактите си видими за доста хора и може да получите много странни обаждания, несвързани с това, което предлагате

- в сайтове за работа и други свободни обяви
Плюсове – има множество такива, които са безплатни
Минуси – има много подобни обяви и рискувате вашата да се загуби сред тях

2. Български език за чужденци
Често чужденците, които идват да работят в България търсят някой, който да им помогне с езика.
Плюсове – може да договорите добро заплащане
Минуси – нужно е да знаете и езика, на който говори чужденеца, за да постигнете добра комуникация

3. Детегледачка
Чуждестранните семейства понякога търсят местни хора, които да научат децата им на езика. Самите те нямат време или желание да трупат тези знания, но държат децата им да усвоят максимално порядките на средата, в която са. В такива случаи предпочитат ученици, студенти или хора на средна възраст, които да бъдат не само учител, но и партньор за игра на децата им.
Плюсове – това може да е много забавно занимание
Минуси – комуникацията с деца понякога е доста натоварваща психически

4. Външен автор/блогър
Ако писането ви се отдава, опитайте да си докарате допълнителни доходи като външен автор към вестник, списание или електронно издание. Много често подобни медии не предлагат хонорар, но със сигурност ще се заинтересуват от вас, ако им предложите нещо стойностно и по-различно.
Собствен блог, в който да се развихрите без никакви ограничения и цензура, също е добър вариант. В този случай може да печелите като позволите на него да се появяват реклами го Google, например. С времето, и с натрупването на интересно съдържание и повече последователи, някои фирми сами ще се свържат с вас. Може да ви предложат да тествате различни техни продукти или да ви дават определен хонорар срещу това да бъдете тяхно лице.