Родителите й са поробени. Си Джей Уокър е първата жена милионер, родена в памукова плантация близо до Делта, Луизиана.

Тя е афроамерикански предприемач и филантроп, която става известна като една от най-богатите жени в Съединените щати от началото на 20 в. Сама създава и развива бизнес за красота и грижа за коса. Най-богатата дама създава Madam C.J. Walker Manufacturing Company, за да продава серия продукти за красота на афроамериканките. Най-известният продукт е „Системата Уокър“ - серия продукти за грижа за косата, която включва шампоан, помада и гребени.

Пътят към богатството

Уокър се сблъсква с различни предизвикателства, включително бедност и загуба на косата си поради заболяване на скалпа. Започва да експериментира с продукти за грижа за косата, за да се справи със собствените си проблеми с косопада. След като постига успех, тя започва да ги продава на други афроамериканки.

Първата жена милионер

Си Джей Уокър е родена като Сара Брийдлав. Тя е едно от шестте деца и първото, което се ражда на свобода. Остава сираче на 7-годишна възраст и се премества да живее при по-голямата си сестра и нейния съпруг в Мисисипи.

Успехът в бизнеса

Снимка: Getty Images

Мадам Си Джей Уокър е не само умела бизнес дама, но и иновативен търговец. Тя използва мрежа от търговски „агенти на Уокър“, които обикалят от врата на врата и продават нейните продукти. Този подход на директни продажби е ключов фактор за нейния бизнес успех. Така компанията „Мадам Си Джей Уокър“ разширява дейността си, откривайки офиси в големите градове на Съединените щати и установявайки международно присъствие. Уокър става известна не само с козметичните си продукти, но и със застъпничеството си независимост на афроамериканските жени.

10 факта за милионерката, които ще ви накарат да се замислите, дали искате да притежавате толкова много пари:

1. Родена е като Сара Брийдлав в Луизиана през декември 1867 г.

2. Има по-малко от 3 месеца формално образование през живота си.

3. Омъжва се за първия си съпруг едва 14-годишна. През 1882 г., едва 14-годишна, Сара се омъжва за първи път за мъж на име Моузес Макуилямс. Двамата имат едно дете – Лилия. Моузес умира едва 6 години след брака, оставяйки Сара вдовица на 20-годишна възраст.

4. Омъжва се още два пъти: за Джон Дейвис през 1894 г. и за Чарлз Джоузеф Уокър през 1906 г., с когото става известна като мадам К. Д. Уокър.

5. Бизнес идеята ѝ се заражда от собствените ѝ проблеми с косата. Мнозина по онова време не са имали достъп до чиста вода. Поддържането на косата и кожата чисти и здрави е било много по-трудно, отколкото изглежда. Използвали са груби продукти, като карболов сапун, които често са дразнели чувствителната кожа.

Още 5 факта вижте във видеото:

Мадам Си Джей Уокър умира на 25 май 1919 г. Нейният живот и наследство продължават да се честват като вдъхновяваща история за устойчивост, предприемачество и филантропия. През 2020 г. тя е въведена посмъртно в Националната зала на славата на жените.