Докато кината са затворени, най-много печелят стрийминг платформите и най-вече Netflix. В желанието си да предлагат колкото се може по-разнообразно съдържание, компанията стъпи на мина с френския филм “Сладурани”.

Снимка: imdb.com

Историята във филма проследява 11-годишно мюсюлманско момиче, което се противопоставя на ограниченията, наложени от семейството ѝ и се включва в танцов конкурс. Филмът предстои да бъде достъпен на платформата от 9 септември, но още преди премиерата си предизвика сериозни противоречия.

Снимка: imdb.com

На постера, който Netflix първоначално бяха качили за филма, малолетните момичета са застанали в предизвикателни пози. Почти веднага социалните мрежи бяха заляти с обвинения срещу компанията, че насърчава педофилията:

Освен педофилия, някои потребители заподозряха, че компанията, която се стреми да е един от лидерите в борбата за социална справедливост, насърчава ислямофобия, като предлага филм с протагонист, който се опълчва на моралните норми в исляма.

Снимка: imdb.com

Запознати с лентата се възмутиха, че постерът поставя акцент върху сексуализирането на децата, което е точно обратно на идеята на създателите на филма.

В крайна сметка Netflix се вслушаха в критиките, премахнаха постера и се извиниха на почитателите си:

Искрено съжаляваме за неподходящите изображения, които използвахме за филма “Сладурани”. Не беше редно и не представяше добре френския филм, който спечели награда на фестивала “Сънданс”. Променихме картината и описанието.

Снимка: imdb.com

В новото описание на филма е премахнато изречението, че 11-годишното момиче открива своята “женствена страна”.