Не е минала и седмица от премиерата на филма "Жокера" и около него се разрази нов скандал, този път около музиката, използвана в него. Оказва се, че мелодията, която звучи в една от най-ключовите за историята сцени - в която Хоакин Финикс с танцова стъпка слиза по стълби и се превръща в Жокера, е на изпълнителя Гари Глитър, който през 2015 г. беше осъден на 16 години затвор за педофилия и още е зад решетките.

Макар да е лишен от свобода, Глитър продължава да трупа богатство, заради музиката си. Неговите песни са забранени от всички радиа във Великобритания, откъдето е певецът, но могат да бъдат чути по радиостанции в САЩ и в Европа. Най-много пари към сметката на затворника обаче идват благодарение на Холивудските филми, като "Запознай се с нашите" и "Наръчник на оптимиста", които използват неговата музика. И като се има предвид колко успешен е "Жокера", Гари Глитър ще забогатее с поне половин милион долара.

Снимка: Getty Images

Глитър, чието истинско име е Пол Гад, отпразнува през май 75-ата си годишнина в затвора. Певецът беше един от най-големите британски музикални изпълнители през 70-те и 80-те години, но славата му беше помрачена, когато в края на 90-те беше арестуван за сваляне на детска порнография от интернет. През 2015 беше осъден за опит за изнасилване, четири нападения и секс с момиче под 13 години. Заради това беше осъден на 16 години затвор.

Критиците на "Жокера" смятат, че използвайки музика на опозорения изпълнител, създателите на филма подкрепят престъпленията му. Още повече, че главният персонаж във филма е страдал от насилие като дете и като възрастен се превръща в садистичен психопат.

Снимка: imdb.com

Филмът "Жокера" успя да се превърне в най-обсъждания и противоречив филм на годината още преди премиерата си. Много хора се опасяваха, че историята на най-големия враг на Батман може да предизвика вълна от насилие. Десетки кина затегнаха мерките си за сигурност, на много места не бяха допускани хора с грим и костюми, а няколко прожекции бяха отменени заради заплахи. За щастие обаче, поне до този момент, не е имало инциденти, свързани с филма.