Може би най-благодатната тема, на която са посветени многобройни произведения на Седмото изкуство е Любовта. И не случайно, защото именно любвта е най-великото чувство, вдъхновявало човешкия гений и намерило израз в едни от най-съвършените и красиви творения на поезията, литературата, музиката, живописта и т.н. Предимството на киното обаче е, че е събрало в едно всичко това. Вижте кои филми спокойно можем да наредим сред 5-те най-велики романтични филми на всички времена. Филми, които завинаги остават в съкровищницата на Седмото изкуство. Филми, които трябва да гледате, ако все още не сте:

Сподели любимата си любовна история и спечели спа уикенд за двама >>

Ромео и Жулиета (Romeo and Juliet)

Един от най-успешните и обичани филми на всички времена с любовна тематика е „Ромео и Жулиета” на Франко Дзефирели от 1968 година. Кинолентата е екранна адаптация по знаменитата безсмъртна трагедия на Уилям Шекспир. Критиците с основание определят „Ромео и Жулиета“ на Дзефирели като най-добрата екранизация на великата едноименна творба на Шекспир. Филмът е номиниран за Оскар в категориите за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър оператор (Паскуалино де Сантис) и костюми (Данило Донати). Престижната награда обаче получават само последните двама. Вълнуващото присъствие и излъчване, което демонстрират на екрана младите и очарователни актьори Оливия Хъси и Ленард Уайтинг също не остава незабелязано от кинокритиците. А музиката на Нино Рота, особено прочутата любовна тема в нея, оказва удивително въздействие върху цялостния облик на култувата кинолента и става любима на поколения киномани и меломани по света.

Тетрадката (The Notebook)

„Тетрадката“ е романтичен филм от 2004 годин, сътворен под впечатляващата режисура на Ник Касаветес. Въздействащата кинолента е екранизация по едноименния роман на Никълъс Спаркс, а играта на актьорите Райън Гослинг и Рейчъл Макадамс я превръщат в още по-вълнуваща и въздействаща. Филмът разказва за трогателната любовна история между Ноа и Али и силата на една любов, останала жива и непоклатима въпреки времето и пространството.

Love story

Няма как да на отдадем дължимото и на този великолепен филм от 1970 година, с основание наречен от кинокритиката „един от най-въздействащите и силни разкази за любовта”. Забележителната актьорска игра на Али Макгрю и Райън О'Нийл придават на кинолентата особено очарование и магнетизъм. А трогателната любовна история, вдъхновила композитора Франсис Лей да сътвори най-красивите и нежни, докосващи сърцето филмови композиции, е повод и за появата на бял свят на една от най-обичаните и велики мелодии на всички времена.

 

Брулени хълмове (Wuthering Heights)

Базирана по едноименния роман на Емили Бронте, кинолентата от 1992 година, под режисурата на Питър Козмински, е една от най-силните екранизации по творбата, правени досега. Не по-малко принос за това оказва темпераментната актьорска игра и силно присъствие на Жулиет Бинош и Ралф Файнс. Не случайно и романът по достойнство се нарежда сред най-великите любовни истории в литературата.

Отнесени от вихъра (Gone with the Wind)

И за финал не можем да подминем една от най-великите за всички времена холивдуски кинокласики, възпeли любовта – „Отнесени от Вихъра”. Култовата екранизация от 1939 година по не по-малко култовия роман на Маргарет Мичъл е една от най-запомнящите се и безсмъртни киноленти от съкровищницата на Седмото изкуство. Великата любовна история между Скарлет О`Хара и Ред Бътлър от широкия екран с достойнство се нарежда до същата, пресъздадена от небезизвестната авторка в любимия на поколения читатели роман.

 

Виж още:

5 романтични комедии, които трябва да гледате >>

5 интересни филма с Дженифър Лорънс >>

5 вълнуващи филма с Джулия Робъртс >>