Една от най-ярките звезди на съвременната италианска кинематография - Паоло Дженовезе, идва у нас в края на февруари за премиерата на книгата си "Първият ден от моя живот" и едноименната филмова адаптация, режисирана от самия него и с участието на Тони Сервило, Маргерита Буй, Валерио Мастандреа и Сара Серайоко.

Предвидени са кино-литературни срещи. Освен че ще представи лично книгата и филма "Супергерои“, които вече са познати у нас, Дженовезе ще присъства на официалната българска премиера на "Първият ден от моя живот".

На 28 февруари е прожекцията на "Супергерои", а след това - представянето на романа и на филма. На 1 март е премиерата на лентата "Първият ден от моя живот", както и на романа.

Действието в "Първият ден от моя живот", в превод на Мария Добрева, се развива в Ню Йорк, в наши дни. На преден план са четирима души - мотиваторът Наполеон, гимнастичката Емили, полицайката Арита и дванайсетгодишният Даниел.

И четиримата са твърдо решени да се самоубият. Но миг преди да направят непоправимия жест, непознат човек - или ангел - ги убеждава да сключат пакт.

В продължение на седем дни той ще им покаже как животът продължава в тяхно отсъствие, след което ще ги остави да решат дали да го прекратят. Така започва пътешествието им в бъдещето, където ще изживеят приключения на ръба на реалността, ще се сплотят и ще започнат да гледат на себе си и на другите по различен начин. А след седмия ден ще се върнат в първия. И това може би ще бъде първият ден от новия им живот.

Паоло Дженовезе е роден в Рим през 1966 г., Паоло Дженовезе е писател, сценарист и режисьор на над 10 филма по свои сценарии, сред които "Мястото", "За всичко е виновен Фройд“, "Съвършено непознати“, пожънали огромен успех, като последният има над 15 римейка и е удостоен с награда "Давид на Донатело“ за най-добър филм и най-добър сценарий. Дженовезе е автор и на няколко романа, сред които "Супергерои" и "Първият ден от моя живот", екранизирани под негова режисура.

28 февруари, Casa Libri, 18:00 ч., прожекция на "Супергерои". Билети: https://epaygo.bg/1331841872

От 20:00 ч., отново в Casa Libri, ще се състои представяне на романа и филма „Супергерои“ в присъствието на Паоло Дженовезе с вход свободен (за предварително запазване на място пишете на: colibri@colibri.bg)

1 март, кино „Люмиер“, 18:15 ч., Премиерна прожекция на филма "Първият ден от моя живот". Билети: https://epaygo.bg/3685514949

20:15 ч., кино „Люмиер“: Разговор с Паоло Дженовезе след края на филма и представяне на едноименния роман. Вход свободен!

Билети за двете събития можете да закупите онлайн от EasyPay, на касите на EasyPay и в Casa Libri. Фейсбук събитие.