Когато някой стане известен в някаква сфера, рано или късно идва моментът, в който пише биографична книга. Свикнали сме с това и не ни изненадва, но много по-интересно е, когато въпросната знаменитост предпочете да се обърне към следващите поколения и напише детска книга.

Днес отбелязваме международния ден на детската книга, затова сме подбрали няколко успешни детски книги, писани от известни актьори, музиканти и дори политици. За съжаление повечето от тях никога не са излизали в България.

„Моето малко смело момиче“ от Хилари Дъф

 

 

Една от звездите, които най-скоро станаха автори на детски книги, е актрисата Хилари Дъф. Тя написа детска книжка, озаглавена „Моето малко смело момиче“, а един от първите хора, които чуха приказката, беше нейното малко смело момиче – дъщеря ѝ Банкс, която тази година ще навърши 3.

“Натали Портман разказва в рими басни“ от Натали Портман

Снимка: Getty Images

Звездата от „Междузвездни войни“ реши да преразкаже и осъвремени някои от най-известните и обичани детски приказки – „Костенурката и заекът“, „Трите малки прасенца“, „Полската мишка и градската мишка“.

“Сулуе“ от Лупита Нионг'о

Снимка: Getty Images

Носителката на „Оскар“ написа детска книжка, в която се разказва за малко чернокожо момиченце, което мрази тъмния цвят на кожата си и мечтае да е бяло, но се научава да се приема каквато е.

„Разкажи ми отново за нощта, в която с родих“ от Джейми Лий Къртис

Снимка: Getty Images

Звездата от „Брилянтин“ написа детска книжка, в която става дума за осиновяването. В нея се разказва за осиновено момиченце, което отново и отново моли родителите си да ѝ разказват за нощта, в която се е родила, за да запомни всеки детайл и малко по малко научава какво значи истинското семейство.

„Ранди Роудс, нинджа детектив: Случаят с крадеца на времеви капсули“ от Октавия Спенсър

Снимка: Getty Images

Носителката на „Оскар“ взема познатата формула – три деца, които разследват поредица от мистерии. Случаят с времевата капсула е само първият роман от поредицата, в която вече има две книжки.

„Последният от наистина великите уангдудъли“ от Джули Андрюс

Снимка: Getty Images

Голямата холивудска актриса Джули Андрюс завинаги ще остане в историята на киното с ролята си във филма „Звукът на музиката“, но по-малко известен е фактът, че тя има и детска книжка от 1974 г. В книжката се разказва за магически същество, което се скрива в свой собствен магически свят и три деца тръгват да го търсят.

„За вас е песента ми. Писмо до моите дъщери“ от Барак Обама

Снимка: Getty Images

В книгата си американският президент Барак Обама пише на дъщерите си писма, в които им разказва за 13 важни и вдъхновяващи личности от американската история.

 

 

„Захарните балерини“ от Упи Голдбърг

Снимка: Getty Images

Голямата актриса, носителка на „Оскар“, „Тони“, „Грами“ и „Еми“ има и друго поприще – автор на художествени, нехудожествени и детски книги. В нейната детска история става дума за младо момиче, което няма никакво желание да става балерина, но е принудена от вманиачената си по балета майка.

 

 

„Само ние двамата“ от Уил Смит

Снимка: Getty Images

В книжката с рими Уил Смит разказва за радостите и отговорностите на това да си баща. Актьорът има двама синове – Трей и Джейдън Смит.

 

 

„Ягодка с лунички“ от Джулиан Мур

Снимка: Getty Images

Джулиан Мур е една от най-големите холивудски актриси и е носителка на „Оскар“. По-малко известно е, че тя е автор на успешна поредица от 6 детски книжки, които учат децата да се приемат такива, каквито са и да се радват на нещата, които ги правят различни.

 

 

„Английските рози“ от Мадона

Снимка: Getty Images

Популярната певица става и писателка, за да разкаже историята на четири много добри приятелки, които винаги прекарват времето си заедно, но никога не канят съученичката си Бина. Момичетата не се чувстват виновни, защото Бина изглежда сякаш нищо не ѝ липсва, но скоро научават, че не всичко в живота на другото момиче е толкова перфектно, колкото изглежда на пръв поглед.

 

 

„Първата ти дума ще е ТАТЕ“ от Джими Фалън

Снимка: Getty Images

Популярният американски водещ публикува забавна детска книжка, в която разказва крайностите, до които стигат бащите, за да са сигурни, че първата дума на децата им ще бъде „татко“.

„Магични мистерии“ от Нийл Патрик Харис

Снимка: Getty Images

Популярният актьор публикува поредица много успешни детски книжки, в които е събрал чувството си за хумор и магическите си умения. В книжката се разказва са сираче, което е талантлив фокусник.