Представянето на жените във филмите просто като сексуален обект е сериозен проблем, за който все повече се говори. Още по-притеснително е, когато по подобен начин се представят деца. Носителката на „Оскар“ Натали Портман повдигна въпроса, докато беше гост на подкаста на актьора Дакс Шепард и сподели своите преживявания.

Снимка: Getty Images

Натали Портман започва кариерата си само на 12 години и постига огромен успех още с първия си филм – хита „Леон“ на Люк Бесон. Две години по-късно Портман се снима във филма „Красиви момичета“, в който играе 13-годишни дете, което се влюбва в по-възрастен мъж. Филмът е вдъхновен от произведението „Лолита“ на Владимир Набоков.

Снимка: Getty Images

Тази роля в оставила отпечатък в съзнанието на Натали и е оформила начина ѝ на мислене:

Това сексуализиране, още докато бях дете, открадна нещо от сибствената ми сексуалност. Накара ме да се страхувам и да се опитвам да се предпазя, като казвам на хората, че съм консервативна, че съм сериозна и че не трябва да гледат на мен по този начин.

Някои феминисти и по-консервативни хора биха разчели в това поведение една положителна страна в мисленето на Портман, но самата тя смята, че не е имала възможност да формира собствено отношение към секса и тялото си:

На тази възраст едно дете трябва да има своя собствена сексуалност, трябва да е любопитно, да иска да експериментира и да е отворено към нови неща. Само че няма как да се почувстваш в безопасност, когато знаеш, че има по-възрастни мъже, които гледат на теб по този начин.

Снимка: Getty Images

Отношението на младата Натали към собствения ѝ сексапил и тялото ѝ се отразява и на кариерата ѝ. Тя не се чувства свободна да избира ролите си заради самите роли, а по-скоро заради това колко плът трябва да показва:

Когато бях тийнейджърка, не исках да имам никакви любовни и романтични сцени. Избирах си роли, които са по-малко сексапилни, защото се притеснявах за начина, по който ще ме гледат хората и не се чувствах в безопасност.

Актрисата споделя, че в крайна сметка с възрастта е успяла да намери баланса между това да изпълнява ролите, които иска, но да запази достойнството и безопасността си.

Снимка: Getty Images

Натали има три номинации за „Оскар“, от които спечели една – през 2011 г. за ролята си в „Черният лебед“. 39-годишната Натали Портман е омъжена и има две деца.