Стрийминг платформата Нетфликс изглежда стъпи на мина с решението си да прибави към каталога си от филми френската независима лента „Сладурани“ (Cuties). Още с обявяването на премиерната дата на филма, потребителите на Нетфликс скочиха срещу компанията и се наложи спешно да се правят промени в начина, по който е представена историята. От няколко дни филмът вече е достъпен и отношението към него не се подобрява ни най-малко.

Сексуализирането на малолетни момичета

Още с пускането на трейлъра и първия постер, Нетфликс бяха атакувани с обвинения, че насърчават детската порнография и педофилията. Постерът, който разбуни духовете, представляваше група малки момичета, облечени с прилепнали и къси дрехи, които стоят в предизвикателни пози.

Снимка: imdb.com

Потребителите на стрийминг платформата обвиниха компанията, че се опитва да превърне малолетни момичета в сексуални обекти. В спора се включи режисьорската на филма, която обясни, че целта ѝ е точно обратното – с филма си критикува прекалената сексуалност, която съвременното общество налага на младите момичета. Много хора смятаха, че когато филмът най-после бъде достъпен за потребителите, те ще се убедят, че е напълно безобиден.

Случи се точно обратното – филмът излезе и същинските критики срещу него започнаха

Филмът разказва за 11-годишно мюсюлманско момиче, което се запознава с група деца на същата възраст. Новите момичета са разкрепостени и свободни, което е в контраст с консервативното мюсюлманско семейство на главната героиня. Момичетата искат да участва в танцово състезание и мюсюлманското дете се присъединява към тях.

Снимка: IMDb

Тук започват проблемите на филма, тъй като танците, които децата изпълняват, са откровено сексуални. Ако ставаше дума за пълнолетни момичета, никой не би се поколебал да ги нарече сексапилни и предизвикателни, никой не би имал проблем с това, че вижда толкова ясен сексуален подтекст във всички техни движения и пози. Тук обаче става въпрос за 11-годишни деца.

Ако някой вижда нещо сексуално в 11-годишни деца, това негов проблем ли е или на хората, които му предоставят кадрите?

Реакцията на публиката беше категорична и унищожителна. Счита се, че загубите на Нетфликс заради решението да купят „Сладурани“ може да се равняват на милиарди долари. В големия сайт за кино IMDB оценката на филма е унизителните 2,3/10 и филмът е на път да стане един от най-ниско оценените филми на сайта.

Снимка: imdb.com

В същото време критиците му дават много високи оценки, точно заради смелостта на създателите да покажат кадри, които мнозинството от зрителите няма да разберат. Посланието е ясно – без значение как са облечени и какво правят, децата си остават деца и ако някой намира нещо нередно и сексуално в поведението им, проблемът е единствено в самия него.

Филмът ясно осъжда превръщането на децата в сексуални обекти със сцени като онази, в която възрастният пазач гледа похотливо танцуващото момиче или тази стряскаща сцена:

Постига ли филмът целта си (и каква е всъщност тя) ще трябва да прецените сами

Изглежда няма как да се стигне до единодушно решение за ефекта и художествената стойност на „Сладурани“.

Снимка: imdb.com

От една страна е факт, че живеем в обществото, в което порнографията има най-голямо влияние и образът на жените, включително младите момичета, не е бил сексуализиран до такава степен никога преди това.

От друга страна обаче може да се спори дали най-добрият начин да накараш педофилите да се засрамят е като им даваш изключително близки кадри на дупетата и чаталите на малките момичета, обути в прилепнали къси панталонки. Ако шокиращото е било търсен ефект, заслужаваше ли си децата да бъдат превърнати в еротични танцьорки, за да се постигне това?

Скандалът с филма дори роди шегата, че можем да очакваме Нетфликс скоро да направят филм срещу мъчението на животни,в който два часа да гледаме как някой измъчва животни, за да ни покаже колко грешно е това.

„Сладурани“ отприщи мощна кампания срещу Нетфликс и определено ще остане черно петно в историята на компанията. Дори мощната платформа да не се подаде на натиска и да не премахне филма от каталога си, можем да сме сигурни, че едва ли скоро ще си позволят да добавят нещо толкова скандално.