Коронавирусът удари Холивуд и почти всички продукции бяха замразени, а премиерите на дългоочаквани филми бяха отменени, тъй като на много места по света властите затвориха кината. Дори Netflix разочарова абонатите си, тъй като заради многото потребители на платформата, изолирани в домовете си, се наложи качеството на стриймваните филми и сериали да бъде намалено.

Единственото изкуство, което изглежда остана незасегнато от вируса, е литературата. Не само че четенето на книги не изисква излизане от дома или използване на интернет услуга, но и писателите, за разлика от създателите на филми, работят сами и нищо не им пречи да продължат да творят дори в изолация.

Снимка: Getty Images

Може би най-щастливи от това са почитателите на поредицата “Песен за огън и лед”, която беше превърната в суперуспешен сериал, наречен “Игра на тронове”. Те от близо девет години очакват следващата част в поредицата, за която се знае, че ще носи името “Ветровете на зимата”. Покрай самоналожената си карантина, авторът Джордж Р. Р. Мартин сподели в блога си, че прекарва по-голямата част от времето пишейки:

Обръщам се към тези от вас, които се притесняват за мен - да, знам че съм сред най-застрашените от вируса, като се имат предвид възрастта ми и физическото ми състояние. Но в момента се чувствам добре и вземам всички предпазни мерки. Сам съм на изолирано място, за мен се грижи един човек. Не излизам на публични места и не се срещам с никого. Да си кажа честно, прекарвам повече време във Вестерос, отколкото в реалния свят. Пиша всеки ден. Ситуацията е много мрачна в седемте кралства… но вероятно не толкова мрачна, колкото може да стане тук.

Джордж Р. Р. Мартин

От написаното става ясно, че 71-годишният Мартин работи по нещо свързано със света на “Игра на тронове”, но не е задължително това да е шестата книга от поредицата. През годините откакто сериалът превзе света и вдигна продажбите на поредицата до небето, авторът написа няколко допълнителни книги, с които да обогати измисления от него свят на дракони и магия.

Преди да се захване с фентъзито обаче, Джордж Мартин твореше най-вече в областта на научната фантастика.

Понякога, като гледам новините, няма как да не изпитам чувството, че живеем в научнофантастичен роман. Но, уви, не от този тип научна фантастика, за който мечтаех, когато бях дете - с градове на Луната, колонии на Марс, роботи, програмирани с Трите закона и летящи коли. Никога не съм харесвал книгите за пандемии. Да се надяваме, че всички ще преминем през това живи и здрави. Пазете се, приятели. По-добре да сме свръхпредпазливи, отколкото после да съжаляваме.

Джордж Р. Р. Мартин

Някои почитатели на писателя се шегуват, че ако карантината продължи достатъчно дълго има шанс Мартин да завърши даже и последнат книга от поредицата. Феновете вече са много изнервени заради дългото чакане. Последната засега книга от “Песен за огън и лед” излезе през 2011 г., когато започна и хитовият сериал “Игра на тронове” на HBO. През следващите години романите спечелиха стотици хиляди нови почитатели, благодарение на сериала.

Снимка: Getty Images

След като всички книги бяха екранизирани, създателите на телевизионната поредица взеха противоречиво решение да завършат историята без да чакат последните два романа. Резултатът беше, че голяма част от феновете се обърнаха срещу тях и последните два сезона на “Игра на тронове” бяха много зле приети.