Какво се иска от една книга, за да бъде подходяща за плажа? Да е малка, лека, с меки корици и да съдържа думата плаж в заглавието. Последното условие е на шега, но все пак го използвахме при съставянето на този списък. Описанието на сюжетите и бележките за авторите са взети от сайта helikon.bg, откъдето можете да поръчате книгите.

ПЛАЖЪТ
Джеймс Патерсън

Хермес, 2009 г.
Страници: 288
Корици: меки
Тегло: 320 г
Размери: 20x13

Сюжет
Известният модел на бански костюми Ким Макданиълс е отвлечена по време на фотосесия на Хаваите. Родителите й веднага заминават за екзотичния курорт, надявайки се да успеят да спасят дъщеря си, но дори не могат да си представят ужаса, който ги очаква там. Бившето ченге Бен Хокинс работи като вестникарски репортер и мечтае да напише роман, който да му донесе световна слава и признание. Той е изпратен да отрази случая по отвличането на прочутия фотомодел.

Авторът
Книгите на Джеймс Патерсън (р. 1947 г.) са оглавявали класацията за бестселъри на „Ню Йорк таймс” 63 пъти, а общият им тираж в световен мащаб е 220 милиона екземпляра. През 1997 г. „Парамаунт Пикчърс“ снима изключително успешен филм по „Целуни момичетата“, в който ролята на Алекс Крос се изпълнява от Морган Фрийман.

Къде да четем тази книга:
Най-добре е на Хаваите, но и на „Златни пясъци” става.

*****

КАФКА НА ПЛАЖА
Харуки Мураками

Колибри, 2015 г.
Преводач: Людмил Люцканов
Страници: 610
Корици: меки
Тегло: 472 г
Размери: 20x13

Сюжет
Кафка Тамура, син на известен скулптор, напуска дома си в Токио, за да избяга от ужасното предсказание на баща си. Старият и простодушен Наката, който убива напълно непознат човек, също решава да хване пътя. Увлечени в мащабна одисея, в едно кошмарно пътуване из лабиринтите на човешката душа, двамата герои се сблъскват по пътя си с хора и котки, с риби, които падат от небето и с много други привидно невероятни неща и събития.

Авторът
Харуки Мураками е роден през 1949 г. в Киото. Завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстаун и в продължение на четири години преподава в местния университет. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света.

Къде да четем тази книга:
Някъде на тихо, защото е хубава, многопластова.

БУДИСТКИ ПЛАЖ
Васил Георгиев

Жанет-45, 2008 г.
Страници: 132
Корици: меки
Тегло: 160 г
Размери: 20x13

Тук успешно съжителстват библейски пародийни реминисценции (“Ахасфер“), ретро-стилизации (“Цвета“), струпване на всевъзможни превозни средства (това е фокус в разказите “Някога“ и “Любов“), айсикю-кореспонденция, която се открива по следния елегантен начин: “Искаш ли да ти кажа нещо много тъжно“ (така започва разказът “Фрагменти от останалия живот“), множество нееднородни едно спрямо друго фантастични решения (например “Черният мъж“; “Варианти на падащо коте“; “Тръбите на Бога“), движещи се винаги на ръба на невъзможното повествователни маневри и обрати.
Борис Минков

Къде да четем тази книга:
На къмпинга.

*****

ПЛАЖЕН МАСАЖ
Свен Линдсен

Скалино, 2014 г.
Страници: 124
Корици: меки
Тегло: 100 г
Размери: 12x19

Сюжет
"Плажен масаж" разказва историята на един мъж, който излиза от дома и тръгва към непознато място, за да осъзнае какво иска. Историята се отличава с това, че домът е хладната Швеция, а непознатото място – летният и неспящ Слънчев бряг.


Фрагменти от читателски коментари за книгата:
Антония
Подведен от заглавието, очаквах в тая книга да има повече секс...

Мариета
На мен не ми хареса никак, като оставя това настрана, самата книга ми е неясна. Началото е интригуващо, но нататък... всичко е предвидимо и, честно казано, за мен – безинтересно...

Александър
Хейтъри много хаха. Първо, че не оценявате труда на човека, след това се съмнявам, че сте я прочели. Историята е изключително истинска...

Къде да четем тази книга:
На Слънчев бряг, то е ясно!

СЪНУВАНИ ПЛАЖОВЕ
Анита Тарасевич

Хермес, 2014 г.
Страници: 320
Корици: меки
Тегло: 310 г
Размери: 13x20

Сюжет
„Сънувани плажове“ е роман за любовта, която побеждава и времето, и предателството. Това е книга за приятелството, за прошката, за морето и пясъка на един бряг, който те вика със загадъчни гласове...

Авторът
Анита Тарасевич е родена през 1965 г. в Пловдив. Завършва СУ „Климент Охридски“ със специалност „Българска филология“. Публикува разкази във в. „Сега“, „Аз буки“, „Монитор“.

Къде да четем тази книга:
На Втора буна.

*****

ЕДИН ДЕН НА ПЛАЖА

Колибри, 2013 г.
Страници: 22
Корици: меки
Тегло: 131 г
Размери: 15x15

„Един ден на плажа“ разкрива приключенията на Дора и Ботичко на морския бряг! Оказва се, че там могат да се видят много, много интересни неща! Разноцветни миди, птици и дори синя рибка! А достолепният крал Рак ще им помогне да си построят пясъчен замък.

Къде да четем тази книга:
Близо до детето и на глас.

ПЛАЖНИЯТ ДНЕВНИК НА ЕДНА КИФЛА
Ина Герджикова

Хермес, 2011 г.
Страници: 144
Корици: меки
Тегло: 144 г
Размери: 20x13

„Мило дневниче, толкова ли много искам от живота?! Само да съм най-красивата и да срещна Мъжа на живота си! Е, и да стана известна, разбира се! Отиваме на море с най-най-добрата ми приятелка на света – знаеш, Лилето, и съм твърдо решена да постигна всичко това. В крайна сметка ние сме българските Парис Хилтън и Никол Ричи – красиви, секси, модерни и... необвързани. С обич: Диди”

„Плажният дневник на една кифла“ се появява онлайн през 2010 г. и за кратко се превръща в хита на изминалото лято с над четвърт милион посещения в рамките на първия месец от публикацията му.

Авторът
Ина Герджикова е журналист и писател, занимава се с писане от 15-годишна, когато за пръв път нейни есета са публикувани на литературните сайтове „Словото” и „Буквите”.
Най-голямото й вдъхновение са книгите на Милорад Павич. Обича да шофира, да пътува, да спортува, да се забавлява. Няма амбиции да бъде руса и никога не си е правила ноктопластика.

Къде да четем тази книга:
Във фризьорския салон, козметичното студио или на опашката за кифли с боза.

*****

НА ПЛАЖА ЧЕЗЪЛ
Иън Макюън

Колибри, 2010 г.
Страници: 148
Корици: меки
Тегло: 175 г

Сюжет
Англия, шейсетте години на XX век, малко преди сексуалната революция. Едуард и Флорънс току-що са се оженили и отиват да прекарат първата си брачна нощ в хотел на брега на морето. Двамата са млади, влюбени един в друг и... девствени.

Авторът
Иън Макюън (р. 1948) е автор на десетина романа, сред които “Откраднатото дете”, “Амстердам”, “Невинният”, “Изкупление”, “Неумолима любов” (ИК “Колибри” – 2005). Още първият му сборник с разкази е отличен с наградата “Съмърсет Моъм”. Следват три награди, сред които и “Букър”, за която Макюън е номиниран четири пъти последователно.

Къде да четем тази книга:
На северното Черноморие. На балкона на хотел, който е на т.нар. първа линия. За предпочитане в шезлонг.

ЧЕНГЕ НА ПЛАЖА
Антъни Галиано

Бард, 2009 г.
Страници: 256
Корици: меки
Тегло: 285 г
Размери: 20x13

“Остроумен и находчив диалог на нивото на Дашиъл Хамет. Този трилър е толкова напрегнат и шикарен, колкото пейзажът в Маями.”
Ню Йорк таймс

Написана в класическата традиция на черния роман „Големият сън” на Реймънд Чандлър, „Ченге на плажа” е задъхана и опасна приключенска история в най-секси града на Америка. Бившето ченге Джак Вон, най-интересният герой в криминалната литература от Филип Марлоу насам, сваля кобура и се премества от опасните улици на Ню Йорк в Маями, за да работи като личен треньор.

Къде да четем тази книга:
В Маями. В краен случай може и в Ахтопол.

*****

ПЛАЖЪТ НА МЕЧТИТЕ
Серджо Бамбарен

Световна библиотека-София, 2004 г.
Страници: 152
Корици: меки

Сюжет

Джон Уилямс е постигнал всичко, което е желал: милиони в банката, успешен бизнес, красива къща с изглед към океана, уважението и възхищението на хората с неговото обществено положение. Но малко преди да навърши четирийсет, той осъзнава, че нищо от това, за което е работил, не запълва живота му. Джон Уилямс е загубил усмивката си, загубил е своето щастие. Така е до деня, когато попада на плажа на мечтите си – мястото, където открива, че щастието живее в сърцето му и никъде другаде.

Авторът
Серджо Бамбарен е роден в Перу. След като завършва английска гимназия в Лима, той продължава образованието си в САЩ, където получава бакалавърска степен по естествени науки, специалност индустриална химия. Живее в Сидни, Австралия.
Издаден на десетки езици в над десетмилионен тираж, Серджо Бамбарен, подобно Паоло Коелю, ще ви провокира да се замислите за истинските неща в живота.

Къде да четем тази книга:
В автобуса за морето.

*****

ПЛАЖЪТ
Алекс Гарланд

Кротал, 1999 г.
Страници: 277
Корици: меки

"Плажът" притежава всичко, за което един екшън-маниак би мечтал – акули, плантации с марихуана, страховити ориенталски типове, тайни острови, карти с кръстчета, смърт, болести, лудост, загубена невинност, призраци и халюцинации.
Ричард е пристрастен пътешественик с мания за компютърни игри и филми за Виетнам, въвлечен в издирването на таен плаж – недокоснат Рай сред упадъчната туристическа индустрия на Тайланд. Той открива този истински Рай, който постепенно се превръща в кошмар... Литературен адреналинов шок!

Къде да четем тази книга:
В тоалетната след посещение на морско заведение, което не набляга на хигиената.